Dino Rađa (55), nekada sjajni košarkaš danas obavlja funkciju savjetnika Košarkaškog saveza Hrvatske, a trenutno je jedan od najkritikovanijih u hrvatskoj javnosti nakon što su Hrvati ispali iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

U Hrvatskoj se traže ostavke od rukovodstva Saveza, a tim povodom je govorio Dino Rađa za Index.

“Po mom mišljenju za reprezentaciju može igrati samo Hrvat iz Hrvatske, Hrvat iz Bosne, Hrvat iz Njemačke, neko kome je barem jedan roditelj Hrvat, neko ko osjeća grb i himnu te mu je nastup za reprezentaciju čast. Uostalom, je li stranac ikakva garancija za uspjeh?”, kaže Rađa pa dodaje:

“Šta je to Makedonija napravila nakon tog turnira? Gdje su danas? Kako im se to isplatilo? Je li se zbog njega košarka u Makedoniji podigla? Koliko je naša košarka profitirala s dva kupljena Amerikanca? Naravno da nije. Stranac je samo maskiranje nerada. Opet se moram vratiti na Petrovića. Koliko je to plejmejkera stvorio u više od 30 godina rada u košarci? Niti jednog. I sad bi on kupio Amerikanca da bi prikrio svoj nerad. Kupiti stranca za reprezentaciju mi je kao da neko kupi diplomu na fakultetu. Je li ta osoba onda inžinjer? Da li bi neko doktoru ko je na taj način stekao diplomu dao da ga operiše? Meni je to falsifikovanje historije. Najdraža medalja u životu mi je srebro 1992., draža i od Seula pa i od zlata u Zagrebu ili Rimu. Zato što sam to napravio sa svojim prijateljima, sa Stojkom, Draženom, Tonijem, Arijanom… To je bila neponovljiva emocija. Da je tu bio neki Amerikanac ta bi medalja za mene bila manje vrijedna. Ja na stranca pristati neću”.

“Slovenci imaju 12 do 15 igrača koji su stalno zajedno i koji čine okosnicu ekipe. Koliko su to utakmica zajedno odigrali Babo, Hezonja, Žižić i Zubac? Da ne govorim koliko su puta igrali skupa njih četvorica s ovim ostalim igračima iz reprezentacije. Slovenci su stalno tu, od njih 15, 16, njih 12 će uvijek igrati posljednjih pet godina, a kod nas NBA igrače malo imaš, pa malo nemaš, pa neko promijeni ekipu, pa ga opet malo imaš, pa malo nemaš, pa se neko ne odazove i onda dobiješ ovo što imaš sad. I sad je za sve Savez kriv. Primjera radi, uložili smo puno i novca i energije da bi Karlo Matković zaigrao za Hrvatsku. Zbog njega smo skoro zaratili sa Savezom BiH s kojim imamo odličan odnos. Dobio je šansu u Švedskoj, tamo je bio najbolji igrač i sad je radije otišao u Ameriku na NBA workout nego da igra za reprezentaciju. Ljudi nas pljuju, a pojma nemaju s kakvim se problemima susrećemo iz dana u dan”, poručio je Rađa.

(Reprezentacija.ba)