Bivši selektor Zmajeva Robert Prosinečki (53) dobio je otkaz u Olimpiji nakon nešto više od tri mjeseca.

Predsjednik Olimpije je kazao da Prosinečki nije vodio računa o mladim igračima, a nekadašnji selektor BiH je danas održao konferenciju za medije u Ljubljani i otkrio detalje sukoba sa prvim čovjekom Olimpije.

“Mogli su reći da ne znam posao, ali da nisam bio pošten, to nikako. Radio sam sa svakakvim prevarantima i lažovima, ali s ovkavima nikad. Apsurdno je na kakav način oni vode klub, to ni Alfred Hitchcock ne bi bio u stanju napraviti”, rekao je Prosinečki i dodao:

“Predsjednik mi je govorio da će sportski direktor otići i spominjao je neke nove igrače. Ja sam ga na jednom od sastanaka pitao da li treba pomoć sa menadžmentom kluba jer ono jednostavno nije postojalo. Oni uopšte nisu svjesni što se u klubu događa, a nemaju sluha ni za navijače. Klub je nazadovao u svim segmentima, uključujući i financije.”

Robert je kazao i sa kakvim se situacijama nalazio u Olimpiji.

“Predsjednik kluba je donio papir svima da ga potpišemo, kako bi mu bilo lakše maknuti direktora Igora Barišića. Mi smo htjeli potpisati, ali smo onda na dnu tog papira vidjeli da, ako on da otkaz Barišiću, da i svi mi dobivamo otkaz. Samo mi je mogao doći i reći da nisam taj i da moram otići i nema problema. Ovo je moj klub, imam prelijepe uspomene iz Olimpije i došao sam samo da pomognem ovom klubu. Nisam dolazio ja njemu, nego je on dolazio meni i molio me da dođem. Mene novac uopšte nije interesovao, nego sam želio da ovom klubu bude bolje.”

Nekoliko sati kasnije stiglo je i zvanično saopštenje Olimpije.

“Robert Prosinečki je za danas u 13,00 sati najavio konferenciju za medije na kojoj će progovoriti o događanjima posljednjih dana i sedmica. Olimpija Ljubljana želi ispričati svoju stranu priče. Robert Prosinečki nekada je bio vrhunski fudbaler, a danas živi kako je navikao!

Ne želi biti primjer igračima i slijediti klupsku filozofiju i vrijednosti. Nakon što je klub najavio njegov odlazak s amjesta trenera, u javnost iz sata u sat dolazi sve više neodrživih tvrdnji. Ipak, niko ne zna da je tokom priprema stručni štab nekoliko puta kartao do četiri sata ujutro uz alkohol i cigarete.

Osim toga, kao trener je neodgovorno odgađao ili čak otkazivao zakazane treninge. Na kraju, otkazao je trening bez konsultacija sa predsjednikom ili direktorom kluba dva dana prije završetka priprema.

Iz naše perspektive, sve ove činjenice same po sebi bile bi dovoljan razlog za razlaz s trenerom koji ovako radi u prvoligaškom društvu. Ali želimo ostaviti prošlost iza sebe i pozitivno gledati u budućnost”, poručili su iz Olimpije.

(Reprezentacija.ba)