KoÅ¡arkaÅ¡i BiH veÄeras su u meÄu petog kola grupe F kvalifikacija za SP poraženi u Pardubicama od ÄŒeÅ¡ke sa 81:93.

Debi na klupi naše selekcije imao je selektor Adis Bećiragić.

Bećiragić je nakon duela istakao da je naša reprezentacija imala veoma malo vremena za pripremu.

“Bila je ovo teÅ¡ka utakmica za oba tima. Obje selekcije su imale veliku želju za pobjedom. Ako pogledate statistiku, ona pokazuje da smo imali loÅ¡ procenat Å¡uta, ali mislim da je glavni uzrok tome Å¡to smo imali samo pet dana za pripremu ove utakmice. IgraÄi nisu neko vrijeme trenirali nakon zavrÅ¡etka sezone, a kad smo poÄeli pripreme nismo mogli pronaći taj ritam”, rekao je selektor na zvaniÄnoj press konferenciji i dodao:

“U drugom poluvremenu smo zaigrali neÅ¡to bolje. Ipak, ÄŒeÅ¡ka je promijenila ritam utakmice sjajnim ofanzivnim skokom. ÄŒestitam protivniku, ali i mojim momcima zbog teÅ¡ke utakmice u kojoj su pokazali veliku želju. OÄigledno je razlika bila u fiziÄkoj spremi. Imali su daleko bolji procenat Å¡uta. Znali smo da su dobri Å¡uteri, ali mi smo morali bolje da Å¡utiramo jer smo imali dobre pozicije. Pravili smo neke greÅ¡ke koje ne smiju deÅ¡avati i nadam se da ćemo to Å¡to prije rijeÅ¡iti. Možemo mnogo napredovati, posebno u napadu. Nadam se da ćemo se odmoriti i spremiti za meÄ sa Bugarskom. Pozivam navijaÄe da doÄ‘u u Skenderiju i podrže nas jer ovi momci to zaslužuju.”

NaÅ¡ reprezentativac John Roberson je kazao da su njegovi saigraÄi i on dali sve od sebe u veÄeraÅ¡njem susretu.

“Dali smo sve od sebe i odigrali najbolje Å¡to možemo u ovom trenutku. Napravili smo dobar posao zajedno, iako nismo imali mnogo vremena za pripremu. Imali smo loÅ¡u Å¡utersku noć, a ÄŒeÅ¡ka je Å¡utirala dobro i ima dobre igraÄe. Mogli smo biti bolji defanzivno i trebamo to popraviti i spremiti se za Bugarsku. Borit ćemo se i ostati zajedno. Moramo se popraviti.”

BiH u ponedjeljak od 20,00 sati u sarajevskoj Skenderiji doÄekuje Bugare i u sluÄaju pobjede plasirat će se u zavrÅ¡nu fazu kvalifikacija za Mundobasket.

Nakon pet odigranih kola u grupi F prva je Litvanija sa maksimalnih pet pobjeda i ona se plasirala u narednu fazu.

Češka i BiH imaju po dvije pobjede, a Bugarska je zadnja sa jednom pobjedom.

Tri prvoplasirane selekcije iz grupe idu u završnu fazu kvalifikacija.

(Reprezentacija.ba)