Naredne sedmice, u utorak i u srijedu, igraju se prve utakmice prvog pretkola Lige Šampiona, a najviše pažnje privlači duel prvaka BiH, Zrinjskog i Sheriffa. U nastavku donosimo pregled bh. fudbalera u prvom i drugom pretkolu.

Zrinjski – Sheriff (Srijeda, 20:00 sati)

Prvak BiH u prvoj prepreci u Ligi Šampiona igra protiv prošlogodišnjeg člana grupne faze i prvaka Moldavije, ekipe Sheriffa. Sasvim sigurno da Zrinjski očekuje izuzetno težak zadatak, ali Sergeja Jakirovića i njegove pulene ohrabruje činjenica da je Sheriff znatno promijenio ekipu i nadaju se neuigranosti Moldavaca.

Utakmica se igra u srijedu na stadionu Pod Bijelim brijegom od 20:00 sati. Pored velikog broja bh. fudbalera u Zrinjskom, na ovom meču gledat ćemo još jednog igrača iz BiH, a to je Stjepan Radeljić, defanzivac Sheriffa.

U dresu Zrinjskog imamo dva reprezentativca BiH, a to su Nemanja Bilbija i Hrvoje Barišić.

Malmo – Vikingur (Utorak, 19:00 sati)

Švedsko prvenstvo iza sebe ima već 12 odigranih kola, a standardan u redovima prvaka je reprezentativac Dennis Hadžikadunić. Dennis i Malmo u prvom pretkolu igraju protiv prvaka Islanda, ekipe Vikingura. Od danas je član Malmoa i Anel Ahmedhodžić kojem je istekla posudba u Bordeauxu, ali se očekuje da će u narednim danima pronaći novi, jači klub.

Tobol – Ferencvaros (Srijeda, 16:00)

Kolonija bh. fudbalera u Ferencvarosu svoj put u Ligi Šampiona otvaraju u Kazahstanu protiv Tobola. Dres mađarskog prvaka nose Muhamed Bešić, Eldar Ćivić, Adnan Kovačević i Stjepan Lončar.

Midtjylland – AEK Larnaca (19. juli)

Kiparski AEK u drugom pretkolu Lige Šampiona odmjerit će snage sa danskim Mdtjyllandom. Prvi meč igra se 19. jula, a za AEK igra bh. reprezentativac Hrvoje Miličević i povremeni Zmaj, Kenan Pirić.

Pregled bh. igrača u prvom i drugom pretkolu Lige Šampiona i raspored utakmica:

Sheriff Tiraspol – Stjepan Radeljić (Zrinjski – Sheriff)

Cluj – Daniel Graovac (Pyunik – Cluj)

Malmo – Dennis Hadžikadunić, Anel Ahmedhodžić (Malmo – Vikingur)

Ferencvaros – Muhamed Bešić, Eldar Ćivić, Adnan Kovačević, Stjepan Lončar (Tobol – Ferencvaros)

Soligorsk – Miloš Šatara (Maribor – Soligorsk)

Slovan Bratislava – Alen Mustafić (Slovan – Dinamo Batumi)

AEK Larnaca – Hrvoje Miličević, Kenan Pirić (Midtjylland – AEK)

Utakmice prvog pretkola igraju se 5./6. i 12./13. jula. Utakmice drugog pretkola na rasporedu su 19./20. i 26./27. jula.

(Reprezentacija.ba)