BivÅ¡i reprezentativac Bosne i Hercegovine u koÅ¡arci Edin BavÄić odluÄio je okonÄati karijeru.

Posljednji klub za koji je BavÄić igrao je bio austrijski Klosterneuburg Dukes, koji je ujedno i prvobitno informisao javnost o njegovom povlaÄenju, a ova odluka je doÅ¡la nakon viÅ¡e od 20 godina profesionalnog bavljenja koÅ¡arkom.

Tokom karijere BavÄića su nerijetko i osporavali, naroÄito dok je nosio dres reprezentacije, a o svemu tome po prvi put otvoreno je pristao govoriti za Reprezentacija.ba portal. Najprije je kazao da mu nije bilo lako tek tako reći “zbogom” koÅ¡arci.

– Sve Å¡to sam dosad radio kroz karijeru bilo je po osjećaju, tako sam i sada prepoznao da je jednostavno vrijeme da krenem nekim drugim putem. I tijelo je davalo naznake umora. Sada da kažem da je bilo donijeti odluku – nije, nedostajat će mi takmiÄarski duh, utakmice…, ali vidim se u koÅ¡arci i u budućnosti, tako da… Već neko vrijeme organizujem turnire, djeÄije kampove. To je sastavni dio mog života, kaže nam BavÄić na poÄetku razgovora.

Nije, dodaje, iskljuÄeno ni da se okuÅ¡a ozbiljnije u trenerskim vodama.

– Kroz karijeru pitao sam se Äesto hoću li nekada biti trener, gledao sam da “kupim” od svakog trenera neÅ¡to Å¡to bi mi u budućnosti moglo poslužiti. Ne zatvaram vrata ni tome. Ko zna kakva će se vrata otvoriti. Polako sve. I nakon karijere ostajem u Austriji gdje sam dobio od tamoÅ¡njeg Saveza posao da vodim U21 i U17 selekciju 3×3.

Union Olimpija, Khimik Yuzhny, Aris, Limoges, Sopron…, samo su neki od klubova za koje je BavÄić nastupao kroz karijeru. Gdje mu je bilo najljepÅ¡e?

– Slovenija, GrÄka, Francuska, Italija… Svugdje je na neki naÄin bilo lijepo, ali kada se podvuÄe crta, igrajući kod kuće sam ipak bilo najviÅ¡e uživao. Ne kažu džabe ‘svugdje poÄ‘i, kući doÄ‘i’. Taj period u Bosni je uistinu bio poseban. Trudim se da pamtim samo najljepÅ¡e stvari i zato ne zaboravljam Äak ni svoj prvi koÅ¡, prvo zakucavanje, prvu trojku, prvu utakmicu za reprezentaciju… Hvala Bogu, bilo je tih trenutaka. Na kraju ne smijem da zaboravim svoju porodicu, roditelje, suprugu, sestre, brata i sve druge koji su me pratili tokom karijere i podržavali.

Dugo godina je bio standardni reprezentativac BiH.

– Imam Äetiri Evropska prvenstva iza sebe, i to sa Äetiri razliÄita selektora. Vodili su me Bajramović, zatim rahmetli Hadžić, Petrović i Ivanović. Znam da postoje ljudi koji mene ‘mrze’, doduÅ¡e gruba je to rijeÄ, reći ću koji sumnjaju u moje kvalitete, a ako sam igrao na Äetiri Evropska prvenstva i kod Äetiri razliÄita selektora, onda to treba samo za sebe da govori. Uvijek sam se bez ikakvog oklijevanja odazivao na pozive reprezentacije. U tom dresu sam se i povrijeÄ‘ivao, možda i najviÅ¡e, ali igrati za svoju zemlju uz sjajne navijaÄe za mene je bila velika draž i ponosan sam na to vrijeme. Naježim se kada se sjetim toga.

Sa svim igraÄima iz svoje generacije je ostao u kontaktu.

– Moj vjenÄani kum i najbolji prijatelj je Kenan Bajramović. I sa ostalim igraÄima, da ih ne nabrajam, sam u fenomenalnim odnosima. Gdje god da doÄ‘em, a znam da neko od njih tu živi, obavezno se javim kako bismo sjeli, veÄerali, smijali se i obnovili neku historiju. To su prijatelji za cijeli život.

Treba reći i to da je BavÄić 2006. godine izabran u drugoj rundi NBA drafta kao 56. pick Toronta.

– U decembru 2005. godine sam dobio poziv od Reeboka, oni su organizovali kamp u Trevisu za najtalentovaniju djecu iz cijele Evrope i meÄ‘u njih 50 sam bio i ja. Veliki broj tih koÅ¡arkaÅ¡a je u meÄ‘uvremenu napravio velike karijere. Nekoliko mjeseci nakon tog poziva sam imao priliku trenirati i igrati pred NBA skautima i predstavio sam se u odliÄnom svjetlu, Äak sam izabran u najbolju petorku tog kampa. Bukvalno, noć prije izbora drafta sam potom dobio poziv u kojem su mi rekli: ‘SluÅ¡aj, vjerovatno ćeÅ¡ biti izabran’. Pomislio sam da se neko zeza sa mnom, zamislite Å¡ta vam sve prolazi kroz glavu. I onda u pet ujutro opet je zazvonio telefon i obavijestili su me da sam izabran. Sutradan sam već bio u ameriÄkoj ambasadi, za sat vremena sam bukvalno dobio vizu i potom bio u avionu.

Ipak, nikada nije zaigrao u najjaÄoj koÅ¡arkaÅ¡koj ligi svijeta.

– Igrao sam ljetnu ligu za Philadelphiju, prve godine je to izgledalo dobro, imao sam prosjek od 13 poena na poziciji 3. Bili su i oni zadovoljni, ali dogovor je bio da ostanem joÅ¡ jednu godinu u Evropu i radim na tijelu, Å¡to sam i uÄinio. Vratio sam se potom ponovo igrati njihovu ljetnu ligu, ovaj put na poziciji 4, ali to je drugi svijet u Americi. DrugaÄiji su tipovi igraÄa. Statistika je sada već bila Äetiri poena po utakmici, tako i treće godine, Å¡to je bilo premalo. Jednostavno, nisu se zvijezde poklopile. Je li mi to teÅ¡ko palo? Ne, nimalo, ako ćete iskreno. NauÄio sam da u životu uvijek gledam ka naprijed i fokusiram se na sljedeće stvari, dodao je Edin BavÄić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)