Pred Tuzla Cityjem su dani historije. Nekada ‘mali’ klub iz Simin Hana će narednog mjeseca predstavljati našu zemlju na evropskoj sceni, tačnije u 1. pretkolu Konferencijske lige, a debi će imati protiv Tre Pennea u San Marinu. Motiva neće nedostajati jer, u slučaju prolaska, sljedeći rival Tuzlacima će biti renomirani nizozemski klub AZ Alkmaar.

Izabranici Dragana Jovića formu trenutno “bruse” u Čatežu gdje imaju odlične uslove, a tokom boravka u Sloveniji će odigrati i nekoliko kontrolnih utakmica. Za to vrijeme prioritet im je naći novog napadača jer je sve izvjesnije da u narednoj sezoni na raspolaganju neće imati dosadašnju devetku Sulejmana Krpića koji je na pragu inostranog angažmana.

O Krpiću, igračkom kadru, nadolazećim izazovima… za Reprezentacija.ba portal govorio je čovjek zadužen za sportska pitanja u Tuzla Cityju. U pitanju je nekadašnji reprezentativac Samir Muratović.

– Šta će biti sa Krpićem? Vjerujte da ni sam ne znam, vidjet ćemo u narednim danima šta i kako… Tokom ljeta napustilo nas je nekoliko bitnih fudbalera, ali smo se potrudili i da angažujemo dosta kvalitetnih i do početka sezone bit će još dva-tri transfera. Činimo sve kako bismo napravili tim, ako ništa barem malo jači nego prošle godine. Pored pojačanja u napadu, treba nam i jedan vezni igrač koji će zauzeti mjesto Doffa. U pregovorima smo sa zanimljivim imenima, kaže Samir Muratović za Reprezentacija.ba portal te se osvrće na pripreme:

–  Mi smo od jučer u Sloveniji, sutra igramo i prvu utakmicu protiv Čukaričkog, sve ide po planu. Ovdje ostajemo 17 dana i u sklopu toga ćemo imati tri provjere. Protivnici će nam još biti Maribor i Plovdiv. Nakon toga na redu je za nas historijska utakmica u Evropi.

Danas kada se Tuzlaci spremaju za izazove u Evropu, Muratović se prisjetio i dana kada je s nevjericom slušao ono o čemu mu govori Azmir Husić.

– Sada kada vratim film, sjećam se prvog sastanka sa Husićem, želio me i mnogo ranije angažovati. Tri-četiri sata smo sjedili, govorio mi je šta sve želi napraviti od ovog kluba, a u sebi sam kontao: ‘Boga mi, biće teško’. Evo, sada klub ide baš onako kako je želio. Zbog njega mi je mnogo drago jer znam koliko, uz novac, daje sebe u cijelu ovu priču. Ako je ko zaslužio uspjeh, onda je to on. Nadamo se da ćemo u toj prvoj evropskoj utakmici na najbolji način prezentovati i klub i našu zemlju.

A onda, vjerovatno, čeka AZ Alkmaar.

– Prvo ćemo skočiti, pa reći hop. Fokusirani smo na utakmicu protiv kluba iz San Marina, mi jesmo favoriti na papiru, međutim svjesni smo da danas svi igraju fudbal i da ćemo morati dati sve od sebe kako bismo prošli. A onda, šta bude-bude. Igrače često podsjetim da je i jedna Mura pobijedila Tottenham.

Početkom mjeseca kao novi trener je predstavljen Dragan Jović, dobro poznato ime bh. sportskoj javnosti. Ranije je vodio Zrinjski, Sarajevo, Zvijezdu…

– Tuzla City je primamljiv klub u BiH mnogim trenerima, javljali su se i brojni menadžeri i nudili klijente. Bilo je teško izabrati. Vodili smo se time da trener mora biti neko s našeg govornog područja, ko je prošao našu ligu i ko dobro zna gradove i klubove, a da pritom ima i inostrano iskustvo. Izbor je pao na Dragana i nadam se da će to biti dugogodišnja saradnja i da će napraviti dobar posao kod nas. Zaslužuje to i ljudski i fudbalski.

Naredna sezona bi mogla biti itekako zanimljiva. Kaže to i Muratović.

– Što se tiče naših ambicije, želimo otići što dalje u Evropi, mada nam je prioritet napraviti dobar tim za prvenstvo. Sve više klubova pretenduje na sami vrh, što nagovještava zanimljivu sezonu, a ni mi nećemo sjediti skrštenih ruku. Kako se svi pojačavaju, tako i mi moramo još više i mislim da radimo dobro po tom pitanju.

Pojavila se informacija da je jedan od fudbalera koji se nalazi na meti Tuzla Cityja i Armin Hodžić. Povremeni reprezentativac BiH trenutno nije u planovima MOL Fehevara, a zbog “jakog” ugovora ne želi tek tako otići.

– Sad kako se pojavila ova situacija sa Krpićem, treba nam jedan dobar špic kao što je Armin. On bi bio pojačanje za mnoge klubove u regionu, pitanje je ima li uopšte interesa vraćati se u našu ligu. Mi ga nismo kontaktirali, ali ne znači da nećemo, kroz smiješak je dodao Muratović na kraju razgovora za portal Reprezentacija.ba.

(Reprezentacija.ba)