Od naredne sezone Doboj će biti domaćin Zrinjskom, Sarajevu, Borcu, Željezničaru… Epilog je to odluke Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH koji je uskratio licencu Krupi i učešće u višem rangu omogućio fudbalerima Sloge kojim će ovo ujedno biti i prvi put u klupskoj historiji da se takmiče u eliti.

Sloga na klupi ima iskusnog trenera Zorana Ćurguza. Pamtimo ga još iz vremena kada je u Premijer ligi BiH vodio Modriču, Zvijezdu i Laktaše, a iako je tada imao uspjeha, svjestan da mu na klupi Sloge sada neće biti lako. Skroman igrački kadar i budžet nagovještavaju grčevitu borbu za opstanak.

– Potajno smo se nadali da ćemo igrati u Premijer ligi. Vjerovatno znate da Krupa nema kadete i mlađe kategorije, ono što je neophodno, tako da smo smo se tri-četiri kola prije kraja borili i za to prvo mjesto. Nismo uspjeli, ali, evo, idemo u elitu i kao drugoplasirani. Bit će ovo specifična sezona jer nemamo mnogo vremena za pripremu niti za reorganizaciju kluba. Osim što moramo misliti o igračkom kadru, uporedo radimo i na poboljšanju infrastrukture jer je haotično stanje po tom pitanju. Veliki je izazov pred nama, kaže Zoran Ćurguz na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Hoćete li uspjeti završiti radove na stadionu do početka sezone?

– To nam je cilj. Bilo bi dobro, pogotovo jer je ta prva utakmica historijska za Slogu i ne bi bilo lijepo da je igramo izvan Doboja, ali šta bude-bude. Tražit ćemo od Saveza, ako ništa, da nam izađu u susret i da prve dvije utakmice budu gostujuće. Usput smo i kao rezervni stadion prijavili onaj u Modriči.

Ko stoji iza Sloge?

– Grad je taj koji uglavnom finansira klub, imamo i neke sponzore, mada bit će potrebe i da pokušamo naći dodatne izvore finansiranja. Radi se, ima neke priče… Uostalom, interesantniji smo ljudima sada kada smo premijerligaši. Nadam se da će se napraviti sistem da podjednako klub finansiraju Grad Doboj i sponzori kako bismo bili konkurentni s ostalim klubovima.

Neophodna su pojačanja. Svjesni ste razlike u kvaliteti u Premijer ligi BiH i Prvoj ligi RS…

– Itekako. Mi smo najprije počeli s izgradnjom tima na tri nivoa, gledali smo prvo koga trebamo da zadržimo, zatim da ostavimo kostur ekipe, ali i da igrači koji dođu budu pretežno mlađi kako bismo pokušali biti razvojni klub. To nam je koncept – da se igrači afirmišu i ujedno imaju kvalitet. Došao je iz Borca na posudbu Kujundžić, zatim Janković koji ima nastupe u Premjer ligi za Posušje, tu su još najbolji strijelac Prve lige RS Žižak i defanzivac Radaković… Ima još tu igrača, neki su nam dali riječ da će doći ako ne pronađu inostrani angažan, tako da vjerujem da ćemo uspjeti sklopiti pristojan tim.

Od naredne sezone bit će i mnogo zanimljivih trenerskih imena u Premijer ligi.

– E, to je najveća specifičnost. Znamo kakva je ekonomska situacija u klubovima i da ne mogu baš da dovode zvučnija pojačanja, ali zato trenerski ‘mercato’ je aktivan. Najveći plus za ligu je povratak na posao Amara Osima, zatim tu je ponovo Dragan Jović koji je ostavio dubok trag u našem fudbalu, a ne smijem zaboraviti ni harizmatičnog Nenada Lalatovića koji stvara pozitivnu atmosferu gdje god radi. Biće, biće zanimljivo.

Pravi ste primjer da fudbal i nauka mogu ići zajedno. Malo ljudi zna da ste dekan Saobraćajnog fakulteta u Doboju.

– Kada sam 2011. otišao iz Zvijezde odlučio sam da se više posvetim nauci i da doktoriram na nuklearnoj fizici. Mislim da ne postoji nijedan trener na svijetu koji ima UEFA-inu Pro licencu, a koji je doktor fizičkih nauka, pogotovo nuklearne fizike. Po prirodi sam organizovan i evo, već, dugo vremena uspješno guram na dva kolosijeka. Možda sam kao trener mogao napraviti i više da sam se opredjelio samo za fudbal, međutim znate kakva je situacija u našem sportu, moraš imati neku sigurnost. Da, tačno je i da sam dekan na fakultetu. Mandat mi ističe za godinu dana i nemam namjeru ostati na toj funkciji, dodao je za kraj Zoran Ćurguz.

(Reprezentacija.ba)