Fudbalska reprezentacija BiH večeras protiv Finske u Zenici igra četvrto kolo Lige Nacija, a biće to četvrta utakmica u deset dana za Zmajeve.

“Moram prokomentarisati termine utakmice. Nehumano je da igramo četiri utakmice u 10 dana nakon teških sezona” poručio je Luka Modrić nakon što je Hrvatska “odradila” svoje četiri utakmice i dao najbolji komentar o problemu koji u ovom trenutku imaju svi europski selektori – a to je kako da naprave rezultat, a da im igrači ne pregore.

Za BiH su do sada svaku minutu u Ligi Nacija odigrali Ahmedhodžić i Šehić.

Selektor Ivajlo Petev ukupno je koristio 22 igrača, a najviše su, po 270 minuta igrali Ahmedhodžić i Šehić. Slijede ih Hadžiahmetović sa 218, Džeko i Gojak sa 213, Kolašinac sa 181, Haždikadunić i Sušić sa 180, Stevanović sa 171, Pjanić sa 163 minute…

Primjera radi, kod komšija – u Srbiji je samo šest igrača odigralo sve četiri utakmice, samo jedan uz punu minutažu. U Hrvatskoj je osam igrača odigralo sve četiri utakmice, samo dvojica uz punu minutažu. U Sloveniji su desetorica igrala sve četiri utakmice, dvojica uz punu minutažu. Naravno, ne treba zaboraviti da Hrvatsku i Srbiju čeka i Svjetsko prvenstvo u novembru i decembru, te da su selektori dodatno oprezni oko napora njihovih igrača.

S druge strane važnost Lige Nacija je za naše igrače u rangu velikog takmičenja, jer im otvara mogućnost da si olakšaju put na EURO 2024. Na kraju krajeva, velika takmičenja se i igraju u junu i julu, iako je istina da se tada sezone u klubovima skrate.

Da odredi ekipu za Finsku Ivajlo Petev nema razloga, a da kao temelj ne uzme sastav koji je prije deset dana igrao u Helsinkiju 1:1. Reprezentacija je izgledala stabilno, a gol smo primili iz penala, može se reći i sumnjivog.

Igrali smo u sastavu: Šehić, Gazibegović, Ahmedhodžić, Hadžikadunić, Kolašinac, Pjanić, Prcić, Hadžiahmetović, Krunić, Stevanović, Džeko.

U Helsinkiju se činilo da nam nedostaje malo snage u ofanzivi, pa je za očekivati, ako Petev želi pobjedu, da će ipak mijenjati. A zašto i ne razmišljati o pobjedi kada Finska u posljednjih pet mečeva ima jednu pobjedu, dva poraza i dva remija.

Rumuniju smo “mljeli” Stevanovićem i Duljevićem od početka do kraja meča, a obojica odmorni dočekuju Finsku nakon što su propustili Crnu Goru.

Protiv Finske su igru osvježili Gojak i Menalo, a kasnije i Hotić. Amer Gojak je u Helsinkiju donio svježinu u veznom redu, no uz veliku minutažu koju je imao u ove tri utakmice, veće su šanse da ćemo ga vidjeti ponovo sa klupe. Luka Menalo nakon nove sjajne partije i gola, sigurno očekuje mjesto u prvih 11, pa ostaje vidjeti da li ga selektor ipak vidi kao “džokera” kako je to rekao poslije Crne Gore.

Petev jedino zbog povrede ne može računati na Matea Sušića koji je igrao desnog beka protiv Rumunije i Crne Gore. I ta situacija otvara dodatnu opciju, a to je da se na desnog beka povuče Miroslav Stevanović, a da ispred njega na krilu zaigraju Menalo ili Duljević.

No, sigurno je kako će selektor Ivajlo Petev mijenjati posljednji sastav koji je izveo i koji je igrao protiv Crne Gore.

Ne požali li se iko od igrača na umor ili povredu, sastav bi mogao izgledati ovako (Napravi i ti svoj sastav na našoj stranici MOJ TIM):

Dobrim rezultatom protiv Finske BiH bi ostala u dobroj poziciji da bude prva na kraju Lige Nacija u svojoj grupi, te time sebi osigura baraž za EURO 2024, ali i značajnu injekciju samopouzdanja. I u FS BiH bi bili zadovoljni, jer bi zaradili preko 6 miliona KM.

BiH – Finska, 20,45 sati, Bilino Polje, prijenos na BHT i MOJA TV.

(Reprezentacija.ba)