Fudbalska reprezentacija BiH prva je u grupi nakon tri kola Lige Nacija, a dobrim rezultatom protiv Finske u utorak navečer, Zmajevi bi sebi otvorili put da na toj poziciji i ostanu do kraja.

Sada kada su splasnule impulsivne emocije koje nas izmuče tokom svake utakmice, stiče se dojam da je reprezentacija ipak izgledala dovoljno stabilno da se može nadati pozitivnom rezultatu protiv svake od ekipa u grupi.

Taktički gledajući Ivajlo Petev očigledno ima isti problem koji je imao i Safet Sušić. Obojica nisu željeli najbolje igrače ostaviti na klupi, pa su onda pred sobom imali dilemu – da li zbog najboljih igrača žrtvovati taktiku ili zbog taktike žrtvovati nekog od najboljih igrača.

“Nekada se stiče dojam da sistem žrtvujemo zbog igrača” rekao je prošle sedmice Elvir Baljić za Reprezentacija.ba

Safet Sušić je u svom mandatu na puno utakmica na desnom krilu koristio Vedada Ibiševića, a danas Ivajlo Petev ponavlja slične odluke. Gojak je protiv Crne Gore bio lijevo krilo, a Krunić polušpic. Protiv Finske Krunić je bio neka vrsta lijevog krila, a jedino smo protiv Rumunije kući igrali sa dva klasična krila Duljevićem i Stevanovićem.

Takva taktika sa “gužvom veznih igrača” možda donese dodatnu stabilnost u igri, ali kao što smo vidjeli donosi i “umrtvljenu” situaciju na terenu, situaciju u kojoj nismo u mogućnosti stvoriti previše šansi. Upravo je protiv Finske reprezentacija “pročepila” kada je Menalo zamijenio Krunića. Istina u isto vrijeme je i Gojak osvježio ekipu ulaskom umjesto Pjanića.

Pape je tek na na pripremnim utakmicama uoči Svjetskog prvenstva prelomio i na teren poslao igrače prema nativnim pozicijama – na lijevom krilu igrao je Lulić, na desnom Hajrović ili Višća.

Od krilnih igrača Petev na raspolaganju osim standardnog Stevanovića ima još Duljevića, Hotića i Menala. Tu je i ofanzivni bek Red Bull Salzburga (Wolfsbergera) Amar Dedić od kojeg se jako puno očekuje, no manjak iskustva vjerovatno je razlog je što mu Petev u Ligi Nacija još nije dao minutu igre.

Ali uvođenje krilnih igrača na njihove pozicije u igru od prve minute samo po sebi ne znači bolji rezultat, jer statistika govori da reprezentacija ima vrlo nisku efikasnost centaršuteva, a nekada čak izbor krilnog igrača dodatno destabilizira i odbrambeni dio igre.

Neke analize govore kako bi reprezentaciji odgovaralo i da se Edin Džeko povuče na poziciju polušpica jer je igrač koji sjajno prihvata i smiruje loptu, te zatim odlično razigrava saigrače, pa se ne treba iznenaditi da protiv Finske na terenu vidimo i tu opciju. Ako je Sergej Barbarez kod Bake Sliškovića mogao praktično igrati stopera, vjerujemo da bi se i današnji kapiten bespoštedno dao u novu ulogu.

Definitivno, puno posla za selektora Ivajla Peteva da pokuša naći najbolju formulu koja će izvući maksimum iz naše reprezentacije.

Sigurno je dobra smjernica i poraz od Finske u Zenici u prošlim kvalifikacijama.

Ono što je najvažnije – Zmajevi u svakoj utakmici igraju bespoštedno od prve do zadnje sekunde utakmice, što našu reprezentaciju i nije krasilo često kroz historiju. A naravno, važno je i to da svi zdravi i spremni prema našim informacijama dočekuju duel protiv Finske.

BiH – Finska, četvrto kolo Lige Nacija, utorak 20,45 sati, Zenica, prijenos na BHT 1 i MOJA TV.

(Reprezentacija.ba)