Reprezentacija BiH je nakon tri kola prva u svojoj grupi Lige Nacija, a bilo bi sjajno da tu i ostane jer prvo mjesto donosi niz prednosti.

Prva i najvažnija je svakako ta što garantuje učešće u baražu za EURO 2024. Tu privilegiju da kroz dva kola baraža odemo na Europsko prvenstvo smo već imali nakon osvajanja grupe 2018. godine, kada smo 2020. godine u odmah u prvom meču na penale ispali protiv Sj. Irske na Grbavici.

Druga privilegija donosi mjesto u drugom šeširu u žrijebanju kvalifikacionih grupa za EURO 2024, odnosno u totalu lakše protivnike na putu za EURO. S obzirom da će iz svake grupe ići po dvije ekipe na EURO, ovo može biti vrlo važna pogodnost. Istina, BiH se sa trenutnim već nalazi u drugom šeširu.

Treća privilegija je novac. Osvajanje grupe donijelo bi dio kolača od oko 80 miliona eura koje će UEFA podijeliti reprezentacijama koje naprave dobre rezultate, a budemo li prvi u grupi trebalo bi nam pripasti najmanje 3 miliona eura.

I četvrta privilegija bi bila plasman u A Ligu Nacija, odnosno utakmice protiv najjačih reprezentacija naredne godine. Iako je za Bosnu i Hercegovinu upitno koliko je dobro da igra protiv puno jačih reprezentacija u trenutku smjene generacije i pokušaja stabilizacije reprezentacije, utakmice protiv najvećih, osim veće zarade, mogu donijeti i puno toga dobrog, posebno za naše igrače kojima je to odlična prilika za samopromociju.

BiH u utorak igra protiv Finske, a zatim u septembru još gostuje Rumuniji i dočekuje Crnu Goru.

Dobar rezultat protiv Finske u Zenici eventualno bi uveliko primakao BiH prvom mjestu u konačnici.

(Reprezentacija.ba)