Negativan odnos dijela navijača prema reprezentaciji BiH možda i nije toliko rezultat imena trenutnog selektora, nego praktično četvorogodišnje krize u kojoj se nalaze Zmajevi.

Da su kola krenula nizbrdo u mandatu Roberta Prosinečkog najbolje govori podatak da još od 2018. godine reprezentacija BiH nije ostvarila dvije pobjede zaredom, kako u kvalifikacijama, tako ni u prijateljskim utakmicama.

Posljednji put to smo napravili 2018. godine u Ligi Nacija u septembru i oktobru zaredom pobijedili Sjevernu Irsku dva puta i Austriju.

Da su pobjede u nizu prilično jasan pokazatelj kvalitete jedne reprezentacije, najbolje govori i ranija historija Zmajeva, jer mnogim selektorima nije uspjelo za rukom nikada pobijediti dvije utakmice u nizu.

Pobjeda protiv Crne Gore bila bi tako dokaz stabilizacije reprezentacije koju očigledno ne bi bilo lako napraviti ni selektoru i igračima koji imaju punu podršku javnosti, a kamo li selektoru i igračima koji se već dugo na domaćem terenu osjećaju kao u gostima, a koje hiljade navijača “ubija” komentarima na društvenim mrežama i portalima. Kao da im priželjkuju još gore rezultate.

Uspije li Petev savladati Crnu Goru, naša reprezentacija sigurno će dobiti samopouzdanje koje joj je već odavno narušeno, a zbog kojeg u proteklim utakmicama često nije uspjela naplatiti bolju igru i više šansi.

Sjajan pristup igrača koji su bili mobilizovani svih 90+ minuta na terenu, urodio je plodom pa je BiH uspjela slomiti odbrane Finske i Rumunije u posljednja dva meča, te trenutno zauzima prvo mjesto u našoj grupi.

Crna Gora – BiH, subota, 20,45 sati, BHT 1 / MOJA TV.

(Reprezentacija.ba)