Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine je treće izdanje Lige nacija otvorila remijem protiv Finske. “Zmajevi” nisu blistali u Helsinkiju, ali, ako ništa, ohrabruje karakter koji su izabranici Ivayla Peteva pokazali u trenucima kada su gubili. To im se na koncu i isplatilo budući da su u trećoj minuti sudijske nadoknade preko Smaila Prevljaka zabili gol za 1:1.

U Sarajevu je utakmicu pratio i današnji trener, a nekada legendarni bosanskohercegovački fudbaler Elvir Baljić koji je također mišljenja da je naš nacionalni tim mogao i trebao pokazati daleko više.

– Igra nije bila na nivou. Okej, ni sam termin nije najidealniji jer su mnogi igrači završili prvenstvo ranije, ali kako nama, tako i Fincima. Meč je bio bez prevelikog tempa, tek smo kako treba proigrali u posljednjih 15 minuta kada smo poslije izmjena morali preuzeti rizik, što se na kraju i isplatilo. Na kraju možda je rezultat i najbolji, međutim sa igrom nisam zadovoljan. Moglo je bolje, kaže Elvir Baljić na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Baljić dodaje kako reprezentacija danas ima veoma malo fudbalera koji se ističu i koji mogu sami preokrenuti rezultat, a osvrnuo se i na sljedeći meč koji Bosna i Hercegovina igra sutra protiv Rumunije.

– Teško je izdvojiti nekoga, i oni koji su ulazili su igrali jako malo, tako da… Možda će neko ‘iskočiti’ sutra protiv Rumunije. S ovim remijem smo koliko-toliko dobili na moralu i bit će sigurno lakše ući u utakmicu. Ni Rumuni nisu kao što su bili, vjerujem da ćemo bolje funkcionisati i da ćemo fizički biti bolje pripremljeni. Velika nam je ovo šansa jer ako bismo osvojili četiri boda u dvije utakmice, to ne bi bilo loše.

Baljić i Pjanić, St. Louis 2014. godina, Foto: Reprezentacija.ba

BH Fanaticosi ponovo traže odlazak selektora. U Finskoj su postavili parolu s natpisom: “Korak naprijed, Pet(ev) nazad! Odlazi!”

– U trenerskom poslu se svodi sve na rezultat. Gledajući dosadašnje njegovo vrijeme na klupi reprezentacije, ne može se reći da ga je bilo, u nekim utakmicama se pomak vidio, ali generalno… Svako očekuje da selektor napravi velike stvari. Ponekad imam osjećaj da igramo stalno u istom sistemu da bismo zadovoljili sve igrače, tako se postavljamo, volio bih nekada vidjeti drugačiji pristup. Svi mi imamo svoje vizije, ali najvažniji je uspjeh. Ako ga nema, nešto ne štima.

Prokomentarisao je i “slučaj” Vladan Kovačević. Podsjetimo, golman poljskog Rakowa se nije odazvao selektoru Petevu.

– Reprezentacija je nešto posebno i na svako okupljanje se mora dolaziti s mnogo volje i želje. Tako ja to gledam. Onaj ko iz svojih razloga ne dođe, bez obzira o kome se radi, onda čelnici Saveza trebaju znati kako da reaguju u tom trenutku. Šta je sada problem u toj cijeloj priči, je li Kovačević ljut na koga ili ne, stvarno ne znam jer nisam tu. U svakom slučaju treba se fokusirati na igrače koji stvarno žele igrati za Bosnu i Hercegovinu jer reprezentacija treba biti bitnija i od kluba.

Elvir Baljić i Safet Sušić, Foto: Spor.tr

Da li će reprezentacija Bosne i Hercegovine jednog dana imati ponovo klase poput Džeke, Ibiševića, Misimovića, Bajramovića…?

– Bio sam u stručnom štabu koji se plasirao po prvi put na Svjetsko prvenstvo i baš tad smo imali sreću da imamo takvu jednu generaciju. Trebalo je sve to uklopiti da bi se napravio rezultat. Želja nam je svima da tragamo za što boljim igračima, ali mislim da će potrajati da napravimo taj kostur koji će nas voditi na jakim utakmicama. Kod nas je veliki problem što nemamo puno lidera na terenu. Nekada ih je bilo mnogo više. Uvijek ste se mogli osloniti na taj pojedinačni kvalitet. Daj Bože da prođe što manje vremena da ponovo imamo onakav tim.

I sam Baljić je u trenerskim vodama. Posljednji angažman je imao u bh. premijerligašu Tuzla Cityju s kojim se razišao u martu 2020. godine.

– Trenutno komentarišem utakmice na jednoj turskoj televiziji, ali naravno da mi je cilj vratiti se na trenersku klupu. Da li će se nešto pojaviti zanimljivo i kada, vidjet ćemo, za kraj za Reprezentacija.ba je dodao Baljić.

(Reprezentacija.ba)