Bivši reprezentativac i selektor Bosne i Hercegovine, Blaž Slišković, danas slavi 63. rođendan.

Blaž Slišković je rođen 30. maja 1959. godine u Mostaru. Fudbalski put krenuo je Pod Bijelim brijegom u Veležu za kojeg je igrao pet godina.

Potom je žario i palio u dresu Hajduka, a u inostranoj karijeri igrao je još za Marseille, Pescaru, Lens, Rennes, Hrv. Dragovljac i Zrinjski.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 26 utakmica, a ostat će upamćen pod nadimkom “Balkanski Maradona” i svom beomskom načinu života.

Još 1992. godine pokazao je svoju patriotsku stranu. Igrao je malonogometnu utakmicu u dresu s ljiljanima protiv Hrvatske, zajedno s Mirsadom Baljićem, Farukom Hadžibegićen, Miralemom Ibrahimovićem, Semirom Tucetom, Harisom Škorom, Emirom Tufekom, Džemalom Mustedanagićem, Mehmedom Baždarevićem i Antom Jakovljevićem. 

A reprezenatciju BiH vodio je od 2002. do 2006. godine, a u trenerskoj karijeri još je vodio Hrv. Dragovoljac, Zrinjski, Brotnjo, Hajduk, Tiranu, Široki Brijeg, Al-Ansar, Qingdao, Kitchee i Željezničar.

U januaru ovd godine, međunarodni institut za fudbalsku historiju i statistiku (IFFHS) izabrao je najbolji tim Bosne i Hercegovine svih vremena, a Baka Slišković je među prvih 11.

Baka, sretan rođendan.

https://www.youtube.com/watch?v=UpV6vIsuGg0

(Reprezenatcija.ba)