INTERVJU/ Bosanac uspješan trener u Bundesligi: Kako je inžinjer iz Kladnja došao do saradnje sa Effenbergom, Slomkom, Dollom?

Nekadašnji fudbaler Slobode danas je uspješan trener u Njemačkoj. Asif Šarić ekskluzivno govori za Reprezentacija.ba


Bosanac uspješan trener u Bundesligi: Kako je inžinjer iz Kladnja došao do saradnje sa Effenbergom, Slomkom, Dollom?
Foto: Sportbuzzer

Nekadašnji fudbaler Slobode Asif Šarić danas je cijenjeno trenersko ime u Njemačkoj. Za njega u ovoj zemlji kažu kako je “znalac iz sjene”, nešto kao Žejko Buvač što je bio Jurgenu Kloppu, a da je tako govore i imena trenera koja su ga u svoj stručni štab uzimala. Sarađivao je, između ostalog, sa Stefanom Effenbergom, Rogerom Schmidtom, Thomasom Dollom, Mirkom Slomkom…

Iako Šarić u vitrinama ima i diplomu diplomiranog inžinjera elektrotehnike, koju je stekao još za vrijeme igranja u Bosni i Hercegovini, oduvijek ga je zanimao trenerski posao u kojem je tokom prethodnih deset godina rada stekao veliku reputaciju. Sa Paderbornom je bio u najvišem rangu njemačkog fudbala, potom je radio u Hannoveru, a posljednji angažman imao je zimus u Ingolstadtu.

Razgovor za Reprezentacija.ba portal počeo je upravo pričom o epizodu u klubu iz grada Audija…

– U Ingolstadtu sam sarađivao sa  Andreom Schubertom s kojim se znam još iz vremena u Paderbornu.. Ingolstadt je tek ušao u ‘Zweitu’, vidjelo se možda odmah da se nisu pojačali najbolje, ali svejedno smo pokušali kao novi stručni štab da učinimo sve što možemo da ih spasimo. Nažalost, nakon desetak utakmica došlo je do raskida saradnje, odlučili su da promijene trenera, koji također nije donio pozitivne rezultate i ispali su. Klub kao klub je odličan. Pravi bundesligaški. Imaju izvanredne uslove, infrastrukturu, tako da je prava šteta što nisu ostali u ligi, priča Asif Šarić za Reprezentacija.ba portal.

Kaže nam kako bi se ubrzo mogao vratiti trenerskom poslu, određeni kontakti postoje, a priznaje i da mu nije bilo lako izgraditi se kao trener u Njemačkoj.

– Obično ljudi kažu da, kada si stranac, moraš raditi i pokazati se daleko više od domaćeg. To je tako… Uložio sam mnogo napora i truda da bih uspio u Njemačkoj. Licencu sam dobio na prestižnoj trenerskoj akademiji u Kolnu, a onda sam došao do Paderborna u kojem sam deset godina uspješno radio i prošao put od 3. do Bundeslige. To je ujedno i najveći uspjeh u mojoj trenerskoj karijeri. Niko nije očekivao da bi mali klub kao Paderborn mogao igrati protiv Bayerna, Borussije Dortmund i drugih velikana. Samo rad, rad…

Foto: Kicker.de

Ranije se njegovo ime povezivalo i sa određenim klubovima u BiH. Koliko je zapravo realno da trener, s takvom reputacijom, radi na bh. terenima?

– Da, imao sam kontakte sa određenim menadžerima, možda više u zadnje vrijeme, međutim uvijek je postojao problem. Ako tako mogu to nazvati. Kontinuirano sam bio na višem nivou i iz tog razloga nikada nisam bio u prilici da prihvatim neki od tih poziva. Logično da mi je cilj i dalje raditi u nekom renomiranih njemačkih klubova, ali nikada se ne zna šta život nosi i zato ne zatvaram vrata nijednoj opciji. Sve je moguće.

Tokom rada u Paderbornu imao je priliku da sarađuje sa Marijom Vrančićem. Nerijetko je u svojim medijskim istupima hvalio ovog veznjaka koji nikada nije dobio ozbiljniju šansu u reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

– Mario ima vrhunske kvalitete. U to vrijeme kada smo sarađivali u Paderbornu baš je bio bitan igrač, a kasnije je preko Darmstadta došao i do Engleske u kojoj se također predstavio u dobrom svjetlu. Naročito tih prvih godina. Znam da je dobijao pozive u reprezentaciju, međutim mislim da je trebao biti konstantniji i da mu se trebala dati prava šansa jer bi je, uvjeren sam, iskoristio.

U Ingolstadtu je ‘bacio oko’ na još jednog igrača porijeklom iz Bosne i Hercegovine. U pitanju je Filip Bilbija.

– Ima izuzetan potencijal. U Ingolstadtu su željeli produžiti ugovor s njim, ali koliko vidim, odlučio je potražiti neki veći izazov. Što se tiče reprezentacije, iskreno ne znam da li mu je cilj igrati za našu zemlju, pretežno smo pričali o nekim njegovim opštim ciljevima.

Redovito prati stanje u ‘svojoj’ Slobodi za koju je igrao devedesetih, a dotakao se i stanja u reprezentaciji ističući kako se za loše rezultate prstom ne može upirati samo u selektora Ivayla Peteva.

– Mi smo imali sjajnu generaciju koja je nastupila i na Svjetskom prvenstvu, međutim u međuvremenu većina tih igrača se oprostila od fudbala, dolaze neki novi momci. I zato treba imati strpljenje i biti realan, poručio je Asif Šarić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)

Oznake:

Komentari

4 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Debil
27.05.2022. 16:20

Inžinjer. Ahahhaa. Jeste ko i ja. Čovjek sigurno lijepio one naljepnice na gulaš konzerve.

Dino
Reply to  Debil
27.05.2022. 21:21

Ti stvarno nemas pojma.Asif je bio izuzetan student, izuzetan fudbaler, a prije svega dobar covjek. To sto se on nije bavio elektrotehnikom, a mogao je, jer ju je zavrsio sa uspijehom, je negova licna stvar. Fudbal je bila i ostala njegova ljubav.A kako je Asif igrao, je bila poezija. Toliko!!!!!

Vase ime
Reply to  Debil
29.05.2022. 00:15

Pusti vodu, Deebilu!

Anonymous
Reply to  Vase ime
29.05.2022. 16:49

Debilu, ovako kako se potpisujes i paE ti. Sramno je podcjenit covjeka, kojeg uopste ne poznajes. Ja sam malo stariji i dobro se sjecam generacije Slobode u kojoj je igrao. Bravo Asife! Samo tako nastavi.