Ivajlo Petev (46) pozvao je više od 30 igrača za utakmice Lige Nacije koje BiH u junu igra čak četiri u 10 dana. Praktično svaka tri dana od 4. do 14. juna.

BiH prvo gostuje Finskoj pa dočekuje Rumuniju. Zatim gostujemo Crnoj Gori, pa nam dolazi Finska.

Nakon teških sezona igrači će praktično pravo na pripreme reprezentacije, te je sasvim jasno kako će selektor kroz četiri utakmice morati mijenjati sastav.

Selektor je najavio da želi četiri pobjede u četiri utakmice, te je time poslao signal kako će BiH od starta u ove četiri utakmice ući sa najboljim sastavom koji ima. Ne treba biti puno pametan da se shvati kako bi eventualan dobar start bio vjetar u leđa i za preostale utakmice.

Analizirajući sam spisak, Petev je pozvao najbolje što BiH ima. Takvi su mu bili i raniji spiskovi, a kritike su bile na račun pozicije trećeg golmana ili četvrtog napadača – pozicije koje i ne nose toliku važnost za rezultat. Definitivno manje razloga za kritike, od mnogih prethodnika.

Raduje povratak Muhameda Bešića koji bi mogao, u optimističnim planovima, donijeti energiju koja uz sav svoj kvalitet nekada nisu uspijevali donositi igrači od kojih se to najviše očekivalo u sredini terena. BiH je jača i za Dinu Hotića. BiH nema puno igrača koji svojim prodorima 1 na 1 i šutevima sa distance mogu biti opasni za protivnika, pa je svaki takav igrač nama zlata vrijedan. Nadamo se i da će pojačanje biti i Kenan Kodro koji iza sebe ima najbolju sezonu u karijeri, a koji je u svakoj utakmici reprezentacije pružao dobre partije u napadu, kako u sredini, tako i na krilu.

Uoči novih kvalifikacija selektor ima punu podršku svlačionice. Edin Džeko je po ko zna koji put dao podršku načinu rada Ivajla Peteva, a što je za Bugara i još važnije to je uradio i predsjednik Vico Zeljković koji se u konačnici i pita za izbor selektora.

“Svi ga kritikuju, a isti oni bi izveli jednak sastav kao i on danas” poručio je svojedobno pokojni Ivica Osim komentarišući kritike na račun tadađnjeg selektora Miše Smajlovića.

Tako bi se mogle prokomentarisati i kritike na račun Ivajla Peteva koji je tokom proteklog perioda možda izvukao i maksimum od naših igrača i njihove trenutne forme. Puno promašenih prilika, te golovi iz pacerskih situacija bile su obilježje Zmajeva prošle godine.

No kako navijači od reprezentacije i sporta uopšte prvenstveno žele osjećaj zabave i sreće, kada selektor nije popularan ili zabavan kao Ćiro, važan će na kraju biti samo rezultat.

Za tako nešto trebaće podrška navijača – navijača reprezentacije Bosne i Hercegovine, a ne navijača rezultata.

(Reprezentacija.ba)