Velež je prvi put u historiji osvojio Kup BiH nakon što je večeras u Zenici u finalu poslije boljeg izvođenja penala savladao Sarajevo.

Regularnih 90 minuta igre okončano je rezultatom 0:0, a Rođeni su poslije penala slavili sa 4:3 i izborili plasman u Europu.

Trener Veleža Feđa Dudić je nakon meča u suzama prokomentarisao veliki trijumf svojih izabranika.

“Sretan sam kada vidim sreću na licima ovih svih ljudi koji su došli da nas podrže. Sigurno je bilo naše najlošije prvo poluvrijeme, malo su nam bile noge vezane i igrali smo sa dozom straha. Drugo poluvrijeme smo napravili izmjene, i mislim da smo kontrolisali utakmicu. Možda smo malo više morali u zadnjih 20 minuta kada se Sarajevo povuklo. Ali na kraju, pamti se samo pobjednik. Bit će upisano da je Velež osvojio Kup”, rekao je Dudić za Arena Sport i dodao:

“Drago mi je da smo sa ovom ekipom u manje od tri godine osvojili trofej. Ovo je vrhunac svega, neka Mostarci i Veležovci uživaj. Pobjedu poklanjam svom prijatelju Smailu Hodžiću koji je nedavno preminuo i koji se radovao svakom mom uspjehu. Znam da me gledao sa neba i da se radovao.”

Inače, Veležu je ovo prvi trofej nakon 36 godina. Mostarci su posljednji trofej osvojili još daleke 1986. godine kada su u finalu Kupa bivše Jugoslavije savladali Dinamo sa 3:1.

(Reprezentacija.ba)