Naš trener i fudbalska legenda Meho Kodro (55) nije više trener švicarske Stade Lausanne.

Kodro napušta klub koji je vodio dvije godine, tačnije od augusta 2000. godine, a sa kojim je napravio historijski rezultat.

Pod njegovim vodstom Stade Lausanne završio je treći u drugoj švicarskoj ligi.

Klub se na vrlo lijep način oprostio od Kodre, kojem su pripisali zasluge “za stvaranje reputacije čvrste i razigrane ekipe, sposobne da se takmičili sa najvećim klubovima švicarskog fudbala.”

Sa Kodrom je u timu radio i video analitiačr Ermin Avdić koji će također napustiti klub.

Klub se od Kodre oprostio biranim riječima, što dovoljno govori kakav je utisak ostavio iza sebe.

“Dolazak Mehe Kodre poklopio se sa klupskom ambicijom da profesionalizira svoju sportsku strukturu. Izazov koji su uspješno prihvatili bosansko-španski trener i njegov štab, što je omogućilo FC Lausanne da stvori reputaciju čvrste i razigrane ekipe, sposobne da se takmiči s velikanima švicarskog fudbala, o čemu svjedoči historijsko treće mjesto ostvareno na kraju prvenstva 2020.-2021. godine ili ubjedljiva pobjeda 4:0 protiv FC Siona u Kupu Švicarske“ napisali su na stranici kluba.

“Više od statistike, pamtit će se Kodrina profesionalnost, iskustvo i vizija. Diskretna, ali simpatična osoba, Meho Kodro se može cijeniti po svojim ljudskim kvalitetima. FC Stade Lausanne mu se želi iskreno zahvaliti na njegovom radu i doprinosu klubu, te mu želi mnogo uspjeha u budućnosti. Hvala Meho”, napisali su Švicarci.

Kodro je trenersku karijeru počeo kao pomoćnik u Real Sociedadu, nakon čega godinu poslije postaje selektor BiH koju vodi u samo dvije utakmice. Ponovo radi u omladinskim kategorijama Reala, nakon čega vodi kraći period FK Sarajevo, a zatim Servette i Stade Lausanne.

Kao igrač počeo je u Veležu, odakle 1991. godine odlazi u Real Sociedad, zatim u Barcelonu, Tenerife, Alaves i na kraju Maccabi Tel Aviv gdje 2000. godine završava sjajnu karijeru.

Dovoljno je reći da je u Barceloni nosio dres sa brojem devet.

(Reprezentacija.ba)