U Sarajevu je održana misa zadušnica za nedavno preminulog Ivicu Osima. Način je to na koji se katolici opraštaju od svojih najbližih, nakon sprovoda.

Misa je služena u sarajevskoj crkvi “Sv. Josip” na Marijin Dvoru, a predvodio ju je u Sarajevu omiljeni svećenik Don Luka Brković, inače poznat po velikoj humanitarnoj pomoći prema svim građanima Sarajeva tokom rata, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

“Euharistiju je predvodio mr. don Luka Brković u suslavlju s mons. prof. dr. Franjom Topićem i mjesnim župnikom mons. dr. Antom Ćosićem. Osvrćući se na misna su čitanja o novoj Zemlji i novom Nebu, mons. Topić je podsjetio da je to poziv upućen svima da doprinesu svojim riječima i djelima izgradnji nove Zemlje i novog Neba.

Čitanja govore da u će u novom Nebu Bog otrti svaku suzu s očiju te smrti, ni bola, ni jauka više neće biti. Zato trud i žrtva nisu uzaludni, rekao je. Kako graditi novu Zemlju i novo Nebo, naglasio je mons. Topić,  odgovorio je sam Isus u Evanđelju: „Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas, tako i vi ljubite jedni druge“.

Zatim je propovjednik rekao nekoliko riječi o Ivici Osimu. Kako su nekada nogometaši i klubovi bili siromašni, dogodilo se da je jedan bivši Osimov suigrač prokrvario stopala. Vidjevši to, Ivica Osim je izvadio svoje kopačke iz ormara i poklonio ih kolegi, što je dokaz konkretne ljubavi prema čovjeku, a što je Osim prakticirao cijeli život. Uz ostalo, Osim je poklanjao nekim klubovima sportsku opremu pa tako i za SAŠK Napredak.

Foto: IKA

Predstavnik nogometnog saveza Japana, čiji je Osim bio izbornik, na komemoraciju je rekao da je Osim puno doprinio razvoju japanskog nogometa te ih je učio mnogim ljudskim vrednotama. Ova misa je bila zahvala Ivici Osimu za sve dobro koje je učinio za nogomet i Bosnu i Hercegovinu i molitva da počiva u miru Božjem. Po završetku liturgije pred crkvom je održano druženje u spomen na Ivicu Osima.

U crkvi se okupio veliki broj ljudi, a na misi su bila njegova djeca, operni prvak Ivica Šarić, bivši dogradonačelnik Sarajeva, te brojni vjernici i njegovi prijatelji. Pjevala je i svirala grupa mladih uz izvedbe Ivice Šarića i Dragana Pavlovića.

Ivica Osim (Sarajevo, 6. svibnja 1941. – Graz, 1. svibnja 2022.) bio je proslavljeni bosanskohercegovački nogometaš i trener. Zbog okupacije rodnog Sarajeva, u svibnju 1992. daje ostavku na mjesto izbornika jugoslavenske reprezentacije.” navode iz Informativne katoličke agencije.

(Reprezentacija.ba)