Delegacija Fudbalskog saveza Srbije boravi od jučer u Sarajevu gdje je prisustvovala komemoraciji Ivici Osimu. Javnosti su se obratili predsjednik FS BiH Nenad Bjeković i selektor Dragan Stojković Piksi.

„Uoči puta za Sarajevo, imao sam razgovor sa čelnim ljudima Grada Beograda i gotovo je izvjesno da će jedna od ulica u našoj prijestolnici dobiti ime po legendarnom Ivici Osimu. On je to apsolutno zaslužio i mnogo mi je drago što će se Beograd i Srbija jednom divnom čovjeku i fantastičnom stručnjaku odužiti na adekvatan način. Samo da budemo strpljivi, poznato je da mora da prođe tri godine od smrti da bi se ušlo u proceduru oko imena ulice”, rekao je Stojković.

„Jedan tužan momenat za sve nas koji smo voleli Ivicu Osima. Bio je veoma šarmantna osoba, čovjek koji je plijenio znanjem, stavom i harizmom. Neko ko je zaista zadužio fudbal u bivšoj zemlji i ostavio dubok trag u inostranstvu. Ne pamtim njegovu igračku karijeru, bio sam isuviše mali, ali kažu da je imao nadimak Štraus s Grbavice, to ne dobija svako. Njegova trenerska karijera je bila impresivna, ostaće mi zauvjek urezano u sjećanju sve ono što nam je pokazivao na treninzima i način na koji je radio sa nama u reprezentaciji. Naravno, momenti sa Mundijala u Italiji 1990. godine su nešto specijalno. Također i kvalifikacioni put do tog šampionata na kome smo jednu Francusku ostavili iza sebe, dovoljno govori o podvigu i stilu igre pod palicom Ivice Osima. Ljudima koji nisu rođeni na ovim našim prostorima, Švabine misli i ideje bile su nerazumljive. Bio je vrlo inteligentan, svaka njegova rečenica imala je neki širi smisao, nije se služio floskulama i uvijek je slao jasnu poruku šta želi i šta mu je namjera. To smo samo mi Balkanci umjeli da razumijemo na pravi način. Osim je bio kosmopolita, lijepo se osećao i u Zagrebu i u Beogradu i u Skoplju… Ljubljani, Titogradu, Novom Sadu, Prištini… I svuda su ga voljeli. Ukratko rečeno, bio je Jugosloven. Doći u Sarajevo i odati mu poslednju poštu, najmanje je što možemo da učinimo za jednog takvog čovjeka otvorenog srca. Švabo je to zaslužio svojom pojavom, likom i delom” – zaključio je Stojković.

Delegacija FS Srbije tokom dolaska na komemoraciju

U Sarajevu je stigao, te se na skupu obratio i trenutno prvi čovjek Fudbalskog saveza Srbije Nenad Bjeković, inače direktor Partizana dok je Osim bio trener crno-bijelih.

“Neko je jednom rekao, sve će proći osim dobra kojeg si učinio. Obišao si svijet i gde god da si bio i radio, ostavio si ogroman trag svojom harizmom, znanjem i energijom, vještinom da stvaraš činio si stvari za sva vremena. Hvala Sarajevu što te stvorilo, hvala BiH što te imalo, hvala onoj fudbalskoj Jugoslaviji koja je svijetu podarila mnoge velike umjetnike, virtuoze i stručnjake. Ušao si u red besmrtnih. Znaš i sam da legende ne umiru nikada. Činio si čuda na terenu i van njega. Svima nama koji žive za fudbal donio si mnoge radosti, kao fudbaler i reprezentativac, a onda i najuspešniji selektor u istoriji jugoslovenskog fudbala. Imao sam rijetku čast da budem saradnik u stručnom štabu, a kasnije i direktor koji te je doveo u Partizan. Da nije bilo tebe ne bi bilo Teleoptika, sportskog centra Partizana, ne bi bilo plejade asova koji su tu stasali i postali fudbalski asovi. Živio si ispred svog vremena, razmišljao si unapred i oplemenio našu fudbalsku stvarnost. Znao sam i tada, a i sada, da si vanvremenska pojava, osoba koja ljude čini boljim, neko ko spaja, a ne razdvaja, čovek kojeg su svi poštovali. Dragi Ivice, neka ti je vječna slava i hvala” rekao je Bjeković u emotivnom govoru.

(Reprezentacija.ba)