Komemorativni skup povodom smrti Ivice Osima, velikana bh. nogometa, održan je danas u Narodnom pozorištu u prisustvu članova porodice, prijatelja, kolega, brojnih asova iz naše zemlje, regije, Evrope i svijeta.

Nakon što su prisutni odali počast, prigodnim riječima od Ivice Osima u ime Grada Sarajeva oprostila se gradonačelnica Benjamina Karić:

„Danas se u našem gradu Sarajevu opraštamo, od jednog od najboljih među nama, opraštamo se i odajemo počast velikom Ivici Osimu, simbolu našeg grada i države.

Rastući u svome gradu, u svom plemenitom biću i razvijao je i nosio najbolje vrijednosti naše Zemlje Bosne. Njegovi sportski talenti, posebno fudbalski prerastaće u ode životne radosti, svoj Željezničar će, sa svojom sabraćom, sa Grbavice, vinuti u plave oblake barcelonske. Svugdje, Od Austrije do Japana, svugdje će biti najbolji i najčasniji u svemu. Bio si najbolji građanin svijeta u Sarajevu, i najbolji Sarajlija diljem Planete. Sve gradove svijeta Osim je volio, ali svoje Sarajevo najviše, sve dobre ljude planete je grlio, ali svoje Sarajlije najsrdačnije.

Benjamina Karić, Foto: Damir Hajdarbašić, FK Željezničar

Njegov stoicizam ostat će vječno upamćen, kada hrabro i planetarno časno podnosi ostavku u Beogradu, poručujući da to čini zato, što se, na pravdi boga napada njegov grad, njegovo Sarajevo. Taj čin, mora ući u naše udžbenike, da naša djeca uče kako se u ovom prkosnom gradu izrasta u velike ljude.

Uz Osimovu bogatu sportsku karijeru, vežu se brojna priznanja: bio je zamjenik gradonačelnika Sarajeva, dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, kao i brojnih nagrada koje su mu dodijeljene diljem svijeta.

Dragi, veliki bosanski čovječe, ostajemo u tuzi, ali ćemo te vječno pamtiti, po tvom svjedočenju dobrote i ljubavi prema svakom čovjeku. Ostaješ u vrhu ljudskih gromada, čiji su životni stavovi i odnos prema svakom čovjeku, bili svim ljudima, bez obzira na njihovu svjetonazorsku pripadnost, poticaj i potpora za život.

Sve što si činio bilo je osmišljeno pravdom, napretkom i za dobrobit našeg zajedništva.

Neka ti je laka tvoja draga bosanska zemlja, koju samo ljudske gromade tvojih moralnih visina mogu vratiti i povesti u društva najprosvjećenijih naroda“.

(Reprezentacija.ba)