FK Sarajevo od jučer je u potrazi za novim trenerom. Nakon blijedih rezultata i remija u jučerašnjem gradskom derbiju Aleksandar Vasoski je preuzeo odgovornost i podnio ostavku, a po običaju, odmah se počelo špekulisati o potencijalnim nasljednicima.

Na Koševu nemaju puno vremena. Već narednog četvrtka pred bordom timom je finalni meč Kupa BiH protiv Veleža, a prethodno za vikend gostovanje na Pecari kod Širokog Brijega. Pitanje je da li će Sarajevo postaviti privremeno rješenje i tek kasnije krenuti u pravu potragu ili će već sada to učiniti.

Jedan od onih koji se spominje kao potencijalni novi trener je i Vule Trivunović (39). Ovaj Banjalučanin je svojevremeno nosio kapitensku traku Sarajeva i njegovo ime i dan danas izgovaraju s respektom u glavnom gradu, a pregovore sa Ismirom Mirvićem je vodio i zimus prije nego što je imenovan Vasoski.

Trivunović je za Reprezentacija.ba portal kazao kako, barem za sada, nije vodio nove razgovore sa Sarajevom.

– Ne, nije bilo kontakta. Zimus smo razgovarali i mogu reći da je sve bilo izuzetno profesionalno i korektno. Tada sam shvatio da Ismir Mirvić ima ozbiljne namjere sa Sarajevom, bili smo otvoreni i iskreni, ali na kraju izbor je pao na drugog trenera. Oni znaju zašto su se tako odlučili i to poštujem. Uvijek sam sretan kada se moje ime sa Sarajevom povezuje, kao igrač proveo sam u tom klubu prelijepe dane, no vidjet ćemo. Čekam svoj red…, kaže nam Trivunović.

Svjestan je Trivunović da mu šanse nisu velike. Mladi treneri u BiH rijetko dobijaju šansu.

– Da li je to nepovjerenje u ljude ili nešto drugo, ne znam, ali činjenica je da je samo Velež napravio presedan. Danas na klupi imaju kvalitetnog i sada već iskusnog trenera koji je napravio ozbiljne rezultate. Kod nas je nevjerovatno vidjeti da jedan trener traje, evo, već skoro treću godinu. Nažalost, više se pažnja posvećuje strancima. Ja sam uvjeren da u BiH, pa i u Sarajevu, ima izuzetno profesionalnih i stručnih trenera koji zaslužuju da vode taj klub ili Željezničar, Zrinjski, Borac… Teško je dobiti šansu.

Ekipu Sarajeva je Vasoski ovog proljeća vodio na 15 utakmica u kojima je upisao sedam pobjeda, četiri remija i četiri poraza.

– Ne mogu mu suditi jer znam na koji način je radio, nisam bio tu, ali mogu reći da je pokazao karakter. I ja bih postupio isto kao i on. Ljudi su mu dali šansu, vjerovao je u taj projekat kao i oni, ali jednostavno je došlo do situacije kada ne ide više i kada su potrebne promjene. S te strane ga poštujem. To je profesionalno.

Otišli su Marinović, Sablić i sada Vasoski. Je li uvijek do trenera?

– Mi uvijek upiremo prstom u najisturnijeg čovjeka, bilo da se radi o Savezu ili klubovima, a ja nikada nisam za to da se kompletna krivica pripisuje samo pojedincu isključivo. U našem poslu je lakše da se zamijeni trener nego grupa igrača. Ponekad, da bi se krenulo u ispravnijem smjeru, treba provjeriti svlačionicu, donijeti nove krvi – ističe Trivunović i dodaje:
– Ne može se reći da Sarajevo to nije uradilo, zimus su doveli nekoliko dobrih fudbalera poput Mujakića, Suljića, Avramovskog…, a zašto na kraju nisu rezultati bili u skladu s očekivanjima, to je pitanje za ljude koji vode klub. Mi koji smo samo navijači ne znamo kakve su poteze vukli, kako se radilo, kakva je atmosfera bila… I druga stvar – svi igraju fudbal. Zrinjski je prošle godine ostao bez Evrope nakon dugo vremena. Nisu smijenili Jakirovića nego su se zahvalili pojedinim igračima, doveči mlađe, jeftinije i napravili homogenu ekipu predvođenu Bilbijom. Danas bježe skoro 30 bodova drugoplasiranom.

Podsjetio je i kroz kakav period je prošlo Sarajevo.

– Kada analiziramo stanje, treba uzeti u obzir da je iza Sarajeva izuzetno turbulentan period, počevši od gubitka gotovo sigurne titule, do finansijske krize i promjena u vlasničkoj strukturi. Podatak da nisu imali novca za ljetne pripreme dovoljno govori u kakvom je stanju bio klub. Najvažnija i najpozitivnija stvar je da se pojavio čovjek koji želi investirati u klub i napraviti od njega nešto prepoznatljivo na ovim prostorima. Ne ide to lako, potrebno je vrijeme, zaključio je za Reprezentacija.ba

Kao trener Trivunović je do sada radio u BSK-u, Slobodi iz Mrkonjić Grada, Kozari, GOŠK-u i Borcu.

(Reprezentacija.ba)