Kako se stvarala bh. nogometna reprezentacija: Saznajte ko je u maju 1992. u Turskoj nosio dres sa ljiljanima

U Istanbulu je u maju 1992. godine odigrana humanitarna utakmica selekcije BiH i Zeytinburnspora


Kako se stvarala bh. nogometna reprezentacija: Saznajte ko je u maju 1992. u Turskoj nosio dres sa ljiljanima
Foto: Life.ba

Bh. nogometna reprezentacija posljednjih godina ne pravi rezultate onakve kakve su prije nekih 10-tak godina naučili navijači našeg državnog tima, piše Life.ba.

Od Mundijala 2014. godine, Zmajevi nisu uspjeli da se plasiraju na jedno veliko takmičenje, a na UEFA-inoj ljestivici bh. tim konstantno pada.

Za one koji su zaboravili u augustu 2013. godine bili su na 13. mjestu, što je najbolji plasman u historiji. No, nakon planetarnog izloga nogometa u Brazilu teško je zaustaviti konastantan pad. Razloga za to je više.

Portal Life.ba  prisjeća se samih početaka reprezentacije BiH i jednog od kutlnih dvoboja koji su uticali na stvaranje našeg nacionalnog tima.

Prvo okupljanje jedne grupe igrača pod nazivom – Nogometna reprezentacija BiH

U maju 1992. godine  u Bosni i Hercegovini je bjesnio rat. Sportisti porijeklom iz naše zemlje težili su da i u najtežim trenucima promovišu svoju zemlju. Tako je u petom mjesecu pomenute godine u Turskoj na stadionu Zeytinburnspora u Istanbulu odigrana humanitarna utakmica selekcije BiH (sastavljena od igrača koji su u to vrijeme bili aktuelni nogometaši u ovoj zemlji, te bivših igrača koji su nekada igrali u Turskoj i nogometaša porijeklom iz BiH, a igrali su u ovoj državi) i Zeytinburnspora koji je u to vrijeme nastupao u Superligi Turske.

Igrači rasuti po Turskoj počeli su se skupljati kako bi predstavili svoju zemlju koja je u to vrijeme bila u ratu. Nova država na evropskoj karti, bez imena i rejtinga, ali željna afirmacije. Neki su imali iskustva iz reprezentacije Jugoslavije, no sa bh. grbom sa ljiljanima to je bilo nešto posebno. Utakmica se igrala za pomoć stanovništvu Tuzle čiji je učesnik utakmice bio – Mersad Kovačević.

To je vjerovatno bilo prvo okupljanje jedne grupe igrača pod nazivom reprezentacija BiH. Veliku ulogu u organizaciji same utakmice imao je Irfan Handžić, tadašnji trener golmana Zeytinburnspora.

Grb na dresu krasio je ljiljan

U odigravanju utakmice učestvovali su igrači koji su nastupali u prvenstvu Turske. I to: Lugušić, Handžić, Švrakić, Bijedić, Bolić, Kovačević, Alispahić, Sabotić, Karalić, Sejdić, Demirović…, te velikan fudbala u Turskoj Safet Sandžakli čije je porijeklo sa ovih prostora. Dakako, svi su željeli da pomognu stanovništvu Tuzle, a grb na dresu krasio je ljiljan.

Kako su kasnije naglašavali učesnici ovog događaja, svi su bili zbunjeni nastalom situacijom. Većinu aktuelnih nogometaša rat je zatekao van granica BiH. No, svi su osjećali obavezu da na bilo koji način pomognu. Sama utakmica je ,osim humanitarnog karaktera, bila važna i po tome da su to bili prvi počeci organizovanja reprezentativnog nogometa. Sve Turske novine su ovaj susret okarakterisali kao reprezentaciju BiH.

Iz ove i nekih utakmica poslije stvorio se zvanični nacionalni tim BiH. U kultnoj zagrebačkoj ”Kutiji šibica” kasnije je nastupala malonogometna selekcija BiH, što smo već pisali. Dakako, u budućnosti ćemo nastavit istraživati koje su još utakmice utjecale na stvaranje nogometne reprezentacije BiH i dvoboje na kojima su udareni temelji državnog nogometnog tima.

(Reprezentacija.ba)

Oznake:

Komentari

2 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Anonymous
10.05.2022. 19:12

A danas ovaj savez gleda kako da je unisti

Debil
11.05.2022. 05:16

Tad su nam cetnici kuće palili.