Navijači Željezničara, Sarajlije, ali i mnogobrojni namjernici proteklih dana posjećuju stadion Grbavica kako bi se upisali u knjigu žalosti postavljenju povodom smrti Ivice Osima, te tako poslali posljednji pozdrav ovoj istinskoj legendi.

Među stotinama upisanih poruka, posebno nas se dojmila ona nešto duža od ostalih, koju je napisao navijač Damir Muzurović, koji je otvorio dušu i u napisanom ponovo podsjetio zašto cijeli svijet, a posebno njegovi sugrađani, toliko cijene i vole Ivicu Osima:

“Dragi Štrause,

Dragi Švabo,

Dragi Ivane,

Dragi Ivice,

Dragi GOSPODARU FAMILIJE,

Na samom početku želim da Vam poželim sretan rođendan, jer što se nas tiče, Vi ste uvijek tu sa nama i nikada nas niste napustili.

Odgojen sam tako da na poseban način poštujem životne vrijednosti, a Vi ste bili personifikacija životnih vrijednosti… Vi ste bili personifikacija:

Fudbala.

Željezničara.

Grbavice.

Sarajeva.

Bosne i Hercegovine.

Gospodstva.

Mangupluka.

Ljudstva.

Vi ste bili osoba koju sam, i koju i dalje idoliziram. U našoj porodici se sa koljena na koljeno prebacivalo poštovanje i vrijednovanje Vas, ne samo kao osobe, nego kao i institucije, a to smo nastavili sa mlađim generacijama naše porodice, i to ćemo nastaviti i u narednim godinama i decenijama.

Prije nekoliko godina, imao sam priliku da Vas upoznam i da razmijenimo par rečenica, a tih nekoliko minuta, u kojih sam drhtao kao mali dječak kada prvi put sa svojim ocem kroči na našu Grbavicu da gleda našu svetinju, su nešto što je ostalo urezano u korice moje životne knjige. I tih par rečenica koje ste mi uputili, na način kao da se znamo čitav život, na način kao da smo popili na hiljade kafa i pića na našem mostu na Malti, pokazuje vašu ljudsku, sarajevsku veličinu!

Svoj upis u ovu knjigu žalosti bih završio citatom iz pjesme koju je moj otac poklonio našem klubu, našem Želji, a taj citat sigurno opisuje Vaš odnos i Vašu ljubav prema našem Želji…

ROĐEN S TOBOM DA BUDEM, MOJ ŽIVOT PRIPADA TEBI

I KADA ME NE BUDE VIŠE, IME TI ČUVAM U SEBI!

VOLIMO VAS IVANE!

U ime plavog ogranka porodice Muzurović,

Damir Muzurović”

Ivica Osim biće sahranjen 14. maja u Sarajevu na groblju Bare. Predloženo je kako će na taj dan biti organizovana komemorativna sjednica u Narodnom pozorištu u Sarajevu, kao i da Osim na posljednji ispraćaj krene upravo sa stadiona Grbavica.

(Reprezentacija.ba)