Fudbalski svijet je prije nekoliko dana potresla smrt još jedne ‘veličine’. U 82. godini života napustio nas je legendarni Ivica Osim, čovjek koji je uvijek imao nešto novog za reći o fudbalu i koji će zauvijek ostati upamćen po svom radu, bilo igračkom, bilo trenerskom.

Već duže vrijeme o Osimu se nisu mogle čuti neke posebnije vijesti. Otkako je prije skoro 15 godina doživio težak moždani udar, živio je, koliko mu je to narav omogućavala, povučenije. U Grazu najveći oslonac mu je bila njegova supruga Asima s kojom je dobio dva sina, Amara i Selimira te kćerku Irmu.

Među onima koji su šokirani zbog smrti “Štrausa sa Grbavice” je i prvi čovjek Fudbalskog saveza Srbije Nenad Bjeković. Nekadašnji legendarni fudbaler, kasnije i sportski direktor Partizana, kazao je za Reprezentacija.ba portal kako je Osim bio više od trenera.

– Baš me je potresla vijest da je preminuo Osim. Znao da posljednjih godina njegovo zdravstveno stanje nije bilo najbolje, ali računajući šta je sve prošao i pobijedio, nadao sam se da će pregurati. Tužan sam. Bili smo veliki prijatelji, čak i više od toga, sarađivali smo i u Partizanu, javio se Bjeković iz Srbije za Reprezentacija.ba portal.

Nije na tome stao.

– Ma, taj čovjek mi je bio uzor. Od njega sam mnogo, mnogo naučio, dodaje potrešeni Bjeković.

Bjeković je početkom devedesetih angažovao Ivicu na mjestu trenera “crno-bijelih” postavljajući zdrave temelje kluba iz Humske na kojima su se godinama kasnije gradili sjajni rezultati.

– Nije ga bilo lako dovesti u to vrijeme, to je posebno zanimljiva priča, ali znam da se Ivica nikada nije pokajao što je prihvatio tu ponudu. Vjerujem da bi dugo, dugo ostao u Partizanu da nije došlo do raspada Jugoslavije. U Partizanu mu je bilo lijepo, ne mogu reći da je baš kao u Želji, međutim da nije bilo crnih devedesetih zadržao bi se sigurno.

Pokušavao je stupiti u kontakt s nekim od članova porodice.

– Zvao sam pet-šest puta njegovog sina Amara, ali niko mi se nije javio.

Kroz razgovor Bjeković nam je također kazao da prati stanje u bh. fudbalu.

– Reprezentacija nije na nivou na kojem je bila prije nekoliko godina, ali kvaliteta i potencijala sigurno ima. Može to biti mnogo bolje s tim da je potrebno imati i strpljenje. Mi smo, recimo, imali sreću sa Piksijem. Da li bi i BiH dobro došao dolazak jedne domaće legende, teško je reći, pogotovo jer ih je već bilo. Hadžibegić, Sušić, Baždarević… Trebaju se sve kockice posložiti, nije sve do selektora, poručio je.

(Reprezentacija.ba)