Engleski novinar Jonathan Wilson za Guardian se prisjetio druženja sa Ivicom Osimom, kada su 2009. godine popili kafu u sarajevskom naselju Ciglane.

Wilson je podsjetio britansku javnost na značaj i popularnost koju je Osim imao, posebno u svojoj Jugoslaviji, ali i Japanu, Austriji.

Za one koji ne znaju ponovio je i informaciju kako je Osim u svojoj karijeri dva puta odbio veliki Real Madrid, ali i da je kao selektor Jugoslavije bio blizu velikog uspjeha na Svjetskom prvenstvu u Italiji 1990. godine.

“Možda su to moji snovi i mašta, ali zamišljao sam kako je osvajanje svjetskog prvenstva moglo zaustaviti rat. Nije bilo lako voditi tu reprezentaciju, morali ste misliti na nacije, vjere, regije, kulturu, politiku. Katanecu su prije utakmice prijetili smrću porodici” prisjećao se Osim.

Posebno zanimljiv je dio u kojem je naš Švabo komentarisao fudbal u Japanu.

“U Japanu nema rizika ni improvizacije. Fudbal ne može opstati bez toga. Lako je raditi u Japanu zbog velike discipline, iako možda prevelika disciplina i ubija značaj trenera, gubiš ideje i autoritet, jer ne želiš stvoriti krize. Ali problemi ti trebaju, kako bi našao rješenja. Japance je najteže uvjeriti da razmišljaju svojom glavom, ne nečijom tuđom. Muči ih kompleks manje vrijednosti, tradiciju ne možete kupiti…” prisjećao se Ivica Osim.

Ivica Osim preminuo je u nedjelju u Grazu u 81. godini života.

(Reprezentacija.ba)