U razgovoru sa novinarom Emirom Delićem za serijal Al Jazeera Balkans “Oni pobjeđuju” snimljen 2013. godine Safet Sušić je govorio o svom stavu i odnosu prema Ivici Osimu.

Sušić je Osima gledao i kao igrača, kao i trenera na protivničkoj klupi Željezničara, kao svog selektora u reprezentaciji Jugoslavije i u konačnici kao počasnog predsjednika FS BiH dok je Sušić vodio Zmajeve i plasirao ih u Brazil 2014. godine.

“Ivica Osim je čovjek kojeg ja izuzetno cijenim. I kao fudbalera i kao sturčnjaka. Kao fudbalera, iako sam ga malo gledao – sjećam se par utakmica sa Europskog prvenstva u Italiji, a kao stručnjaka ga znam jako dobro – radio sam dvije godine sa njim. Voli fudbal, voli ofanzivan fudbal, isto onako kako ga i ja gledam. Na istim smo talasnim dužinama. On vrlo često dođe u hotel reprezentacije poslije utakmica u Zenici i razgovaramo i po četiri-pet sati, pričamo, razmjenjujemo mišljenja i vidim da otprilike isto mislimo. On je trener za kojeg su govorili da zna da sastavi igru, da sastavi ekipu da svaki igrač u svakom trenutku zna šta treba da radi na terenu. I da onda ekipa ima igru. Tome sam ja isto težio, ne volim dugačke lopte, preskakanje igre… Volim kad lopta krene od našeg golmana, da to ide tečno i uvijek insistiram da završe akciju sa šutom ili centaršutom, da ne izgube loptu ranije. Pa neka lopta završi i pored gola, iznad gola…” govorio je Safet Sušić 2013. godine.

Nakon duže pauze, Osim je vratio Sušića u reprezentaciju 1990. godine, kada ga je pozvao za Svjetsko prvenstvo u Italiji.

“Dozvolio mi je da odigram 20-ak utakmica više za reprezentaciju. U 11 navečer mi je zvonio telefon, zvao me pokojni sekretar saveza Bulatović. Pitao me je da li bih htio da igram protiv Francuske. Mislio sam da je šala, jer četiri godine nisam igrao za reprezentaciju. Rekao sam zašto da ne. Igrao sam i dao gol Francuskoj, a nekoliko dana sam ranije dobio pasoš Francuske. I Platiniju je to smetalo, javno je bio ljut.”

Ivica Osim preminuo je u nedjelju u Grazu u 81. godini žviota.

(Reprezentacija.ba)