Po hodnicima N/FSBiH sve češće se spominje promjena aktuelnog selektora. Petevu je kao cilj postavljen plasman na EURO 2024, no odnos javnosti prema reprezentaciji je ispod crvene linije, tako da se sve glasnije priča o nekom spasiocu koji bi popravio rejting Zmajeva među navijačima.

Atmosfera oko same reprezentacije dovedena je vjerovatno na najniži nivo još od 2008. godine. Petevovim radom nisu zadovoljni ni njegovi poslodavci koji bi htjeli napraviti promjenu kakvu je donijelo ustoličenje Ćire Blaževića 2008. godine, no to će pričati još najmanje nekoliko mjeseci. Sudbina bugarskog stručnjaka je vezana za prvi ciklus utakmica Lige nacija.

O Petevu, ali i ostalim stvarima koje se tiču bh. fudbala, za Reprezentacija.ba portal govorio je Zvjezdan Misimović.

– Šta kaže Petev? Ah, šta će reći… Jasno je da rezultati nisu najbolji, ali generalno, treba uzeti u obzir i kompletnu atmosferu koja se stvorila kada je došao. Bile su dvije struje. Stari predsjednik nije želio predati moć, htio je po svaku cijenu napraviti onakvo stanje i to je najveći problem bio. Jako loše je Petev dočekan od početka, kaže Misimović za portal Reprezentacija.ba.

Da li bi se nešto promijenilo odlaskom Peteva i hoće li se čekati Liga nacija?

– To morate pitati predsjednika i članove Izvršnog odbora N/FSBiH. Nisam zadnjih dana bio u kontaktu s njima… Kada su rezultati loši, obično je trener taj koji plaća ceh i koji je prvi na udaru. Teško je reći u ovom trenutku šta bismo dobili i da Petev ode pošto je cijela atmosfera u reprezentaciji i državi uopšte loša. Kvalitet koji imamo, to je to, treba biti realan. Ponekad imamo previsoko mišljenje o sebi.

U regionu mnogo velikih trenerskih imena je bez angažmana. Koliko ih je teško dovesti?

– Glupo je sad pričati o drugim trenerima, pogotovo jer još uvijek imamo selektora, ali mislim da nemamo šanse kada su neka velika imena u pitanju.

Reprezentacija danas u svojim redovima ima mnogo mladih, talentovanih fudbalera, čije vrijeme tek dolazi.

– Malo me ovo podsjeća na ono vrijeme kada je bio bojkot kod Fuada Muzurovića i kada je dosta mladih igrača dobilo šansu. Pojavili su se Džeko, Ibišević, Salihović…, zna se šta su kasnije postali. Za nadati se da će i ovi mladi momci koji su danas tu u budućnosti biti naše nove zvijezde.

Koliko će projekat izgradnje 12 hibridnih terena doprinijeti razvoju fudbala u BiH?

– Ti tereni su mnogo važni. Konkretno, vidimo u Hrvatskoj koliko je to donijelo dobrih stvari, puno se bolje igra i kvalitetniji je fudbal, tako da… Ima tu dosta stvari na kojima treba još raditi u budućnosti. Isto tako istaknuo bih da ne može ni Savez sam da gradi i pravi. Moraju i neki klubovi inicijativu preuzeti, podvukao je na kraju razgovora Zvjezdan Misimović, savjetnik prvog čovjeka bh. fudbala Vice Zeljkovića. 

(Reprezentacija.ba)