Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine izdvojio je 50.000 KM za podršku bh. olimpijcima, saopšteno je na zvaničnoj stranici OK BiH.

Na 16. redovnoj sjednici Izvršnog komiteta OK BiH kojom je predsjedavao prof.dr Milanko Mučibabić zajedno sa potpredsjednicima OK BiH prof.dr Izetom Rađom i Marijanom Kvesićem razmatrane su aktivnosti OK BiH predviđene Planom i Programom za tekuću godinu.

Jedna od najznačajnijih tema je svakako bila podrška vrhunskim sportistima, a posebno sportistima koji su na OI Tokyo 2020 (Japan), učestvovali sa ostvarenom A normom (Amel Tuka-atletika, Larisa Cerić-judo, Mesud Pezer-atletika, Lana Pudar-plivanje i Nedžad Husić-taekwondo) koji i nakon Olimpijskih igara potvrđuju vrhunske rezultate.

Uvažavajući činjenicu da je OI Pariz 2024 (Francuska), za dvije godine, Olimpijski komitet BiH je odlučio da gore navedenim olimpijcima sa A normom, u ovoj godini dodijeli po 10.000,00KM, kako bi mogli da planiraju pripreme i nastupe i poboljšaju svoje rezultate, te u narednom periodu ponovo pokušaju da ostvare A olimpijsku normu za OI Pariz 2024.

Pored navedenih Olimpijskih igara Paris 2024. OK BiH  je razmatrao i donio Odluku da za Mediteranske igre Oran 2022 (Alžir) u potpunosti finansira učešće za 22 sportista koji su kandidati za najveći plasman i odličja kao i njihovih  7 pratećih  trenera (ukupno 29 osobe), navode iz Olimpijskog komiteta BiH.

OK BiH je također ostavio mogućnost sufinansiranja sportskim savezima BiH za one sportiste koji pokazuju dobre rezultate i Mediteranske igre bi im pomogle da steknu dodatna iskustva i mogućnost „dokazivanja“ na velikim sportskim takmičenjima.

Pored ove podrške Olimpijski komitet BiH je finansirao i završne pripreme i učešće sportista koji su učestvovali na nedavno održanom Zimskom EYOF-u Vuokatti 2022 (Finska) koji se održao od 20.-25.03.2022.

Olimpijski komitet BiH će također finansirati završne pripreme i učešća najboljih mladih sportista učesnika Ljetnjeg EYOF-a Banska Bistrica 2022 (Slovačka), koji se održava od 24.-30.07.2022.g.

(Reprezentacija.ba)