U Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine nezvanično se, ali sve učestalije, razgovara o tome ko će voditi reprezentaciju u narednoj Ligi Nacija.

Selektor Ivajlo Petev je iz krovne kuće bh. fudbala tokom proteklih mjeseci dobijao visoke ocjene za svoj profesionalizam i pristup. Svi se slažu kako je i imao dosta nesreće sa rezultatima, no izgleda kako su u FS BiH svjesni kako je atmosfera oko reprezentacije dovedena vjerovatno na najniži nivo još od 2008. godine. Ono kada su reprezentaciju zvanično bojkotovali najbolji igrači.

Rukovodioci FS BiH, koji također tradicionalno ne kotiraju baš najbolje u javnosti, sigurno neće smijeniti sami sebe kako bi udovoljili navijačima, pa je jedini potez koji FS BiH u ovom trenutku može napraviti da popravi stanje je promjena selektora.

Kako saznaje Reprezentacija.ba u Savezu se traži rješenje koje bi u praksi napravilo efekat kakav je stvorio Miroslav Ćiro Blažević kada je imenovan 2008. godine. Iz totalnog rasula, reprezentaciju je postavio na stabilne noge, a navijače od “rata savezu” doveo do usijanja kada je podrška u pitanju.

Upitno je da li uopšte na svijetu postoji “drugi Ćiro”, ali kako saznajemo iz neformalnih razgovora u Savezu imaju neke svoje želje i ideje koje bi mogle donijeti bar približno sličan efekat.

Visoko na listi želja nekih od rukovodioca FS BiH rangira Slaven Bilić koji je slobodan nakon kineske epizode. Nakon što je vodio klubove poput West Hama i West Broma upitno je koliki ima finansijski, ali i karijerni interes da preuzme Bosnu i Hercegovinu. Ista priča je i sa Nikom Kovačem, koji je trenutno “uzeo duži godišnji odmor” od trenerskog posla.

Kao još jedna opcija iz regiona, ali iz istočnog susjedstva, spominje se i Slavoljub Muslin koji je Srbiju konsolidovao i na kraju plasirao na SP 2018. u Rusiju. I on je trenutno bez angažmana.

Kako bi navijači najradije vidjeli bh. trenera na klupi reprezentacije, jedna od ideja je koja se spominje i timski angažman nekolicine bivših velikih igrača BiH koji su počeli sa trenerskim poslom poput Zlatana Bajramovića, Vedada Ibiševića, Elvira Rahimića, Mirka Hrgovića…

Od već isprobanih imena na klupi BiH, najbolje kotira Safet Sušić, ali i Meho Kodro. Na listi želja su i Vahid Halilhodžić i Vladimir Petković, no trenutne informacije govore kako nemaju ambicija preuzeti BiH.

Ideja i želja je puno, no konačna odluka biće kao i uvijek do sada – ona prvog čovjeka Fudbalskog saveza BiH. Naravno, sve u skladu sa onom “pokrij se koliko ti je jorgan dug”.

Vremena za ovu odluku je svakim danom sve manje, jer je do Lige Nacija ostalo manje od mjesec i pol dana.

Ostaje pitanje, zašto bi Ivajlo Petev pristao na raskid ugovora, s obzirom da mu je kao cilj zadan plasman na EURO 2024.

(Reprezentacija.ba)