Turska liga je već godinama unazad “fudbalska Meka” za igrače sa naših prostora. Edin Višća na Bosforu ima zvjezdani status, na pragu je da po drugi put osvoji prvenstvo, a bitne role u svojim klubovima imaju i drugi naši internacionalci.

Prije nešto duže od godinu dana bh. kolonija u Konyasporu je postala brojnija za Amara Rahmanovića (27) koji je došao iz Sarajeva. Prošle sezone izabran je za igrača Premijer lige BiH po izboru Reprezentacija.ba. I ove sezone pruža vrlo dobre partije, zabio je pet pogodaka i na kraju dobio poziv Ivayla Peteva, međutim danas odrađuje suspenziju zbog incidenta koji se dogodio početkom mjeseca na utakmici protiv Rizespora.

– Baš mi je žao zbog tog crvenog kartona, to je mrlja na ovu sezonu, ali gotovo je sad…, kaže Amar Rahmanović na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Foto: Konyaspor

Šta se dogodilo? U sudijskoj nadoknadi 27-godišnji veznjak je ‘pocrvenio’, nakon čega je izgubio živce i krenuo na sudiju, a situaciju su morali smirivati igrači obje ekipe. Prijetila mu je čak suspenzija do kraja aktuelne sezone.

– Svi mi kažu ovdje u Turskoj da sam dobro prošao. Nije opravdanje, ali nisam zaslužio da dobijem taj crveni karton jer je prije toga faul napravljen na meni. Kada sam digao glavu i vidio da je na kraju dosudio za Rizespor, reagovao sam u afektu i desilo se nažalost to što se nije trebalo. Pogriješio sam. U klubu mi nisu to uzeli za zlo. I Turci su temperamentni kao i mi.

Ove sezone Rahmanović je na terenu proveo skoro 1.300 minuta. Trener Ilhan Palut mu sve više vjeruje.

– Jesam li zadovoljan? Očekivao sam da ću se lakše prilagoditi na turski fudbal, no trebalo je jedno pola godine da se slegnu utisci. Mislim da mogu biti zadovoljan kada je u pitanju ova sezona, najvažnije je da igram, a i rezultatski stojimo dobro. Nije se niko nadao da će Konyaspor danas biti u samom vrhu i da će se boriti za plasman u Ligu prvaka. Ovo su ujedno najbolji rezultati u historiji kluba. Konyaspor je po organizaciji odmah iza ‘četvorke’.

U Konyasporu dijeli svlačionicu s još nekoliko fudbalera iz Bosne i Hercegovine.

– Hadžiahmetović i Šehić su među glavnim igračima ovdje. Turci ih baš poštuju, stvarno su za primjer, a ne smijem izostaviti ni Aničića. Imao je, nažalost, problema s povredama.

Foto: Spor.tr

I dalje pomno prati stanje u m:tel Premijer ligi.

– Evo, upravo sada gledam utakmicu između Veleža i Posušja. Ako nemam trening, ispratim sve, u kontaktu sam i sa mojim bivšim saigračima. Sarajevo? Veliki klub, velike oscilacije. Tamo ili si najbolji ili si najgori, nema mirne vode. Gledajući igrački kadar, stvarno je dobar tim, ali ne znam šta se dešava unutra i zašto rezultati nisu baš onakvi kakvi bi trebali biti. Potrebno je imati i strpljenja. Kada sam sa Sarajevom osvojio duplu krunu i titulu poslije toga, više-manje kostur ekipe je bio isti, a sada ima dosta promjena. Mora se to sve posložiti.

Igre koje pruža u Turskoj donijele su mu ponovo mjesto u reprezentaciji.

– Nisam očekivao da ću dobiti poziv za martovske utakmice. Ako išta imamo dobro, onda je to vezni red, zna se kakvi su igrači tu i gdje sve igraju. Ali, naravno da sam bio presretan što su mi ukazali povjerenje. Žao mi je što nisam nastupio i u drugoj utakmici protiv Luksemburga, nekoliko nas je imao bolest ili gripu, ne znam ni šta je ono bilo. Skoro deset dana nisam mogao sebi doći, kaže Rahmanović na kraju razgovora za Reprezentacija.ba.

(Reprezentacija.ba)