Manje od mjesec i pol dana ostalo je do početka Lige Nacija, prve od dvije šanse koje BiH ima da se plasira na EURO 2024. Prema informacijama koje ima Reprezentacija.ba portal, još uvijek nije sigurno ko će kao selektor predvoditi BiH u ovim takmičenjima.

Upravo je plasman na EURO 2024 bio postavljen kao zadatak selektoru Ivajlu Petevu. Petev je tokom dosadašnjeg mandata imao podršku igrača koji su prepoznali njegovu emociju, ali i trenerski pristup, pa su naši igrači koji igraju u najvećim klubovima hvalili taktičke pripreme utakmica.

Tokom kvalifikacija za SP 2022 uspio je pridobiti i simpatije javnosti u većem nivou nego što ih je imao na početku mandata, kada je dočekan na vrlo ružan način. Navijači su tada mahom priželjkivali angažman Sergeja Barbareza, pa je Petev dočekan na nož i od novinara i navijača.

Često je na terenu izgledalo sve dobro. Sve osim rezultata koji smo ispuštali i utakmicama u kojima smo imali puno veći broj šansi nego protivnici. Možda to i nije do selektora, nego do kvalitete igračkog tima, no izgleda kako je bilo dovoljno da se u FS BiH počne razmatrati da se u Ligu Nacija uđe možda sa drugim kormilarom Zmajeva.

“Nije do selektora” ponavljaju mnogi sportski radnici, no “otpusno pismo” Petevu zatražili su i popularni Fanaticosi. A upitno je imaju li tolike simpatije prema Ivajlu Petevu čelnici FS BiH da uđu u konflikt sa već nezadovoljnim navijačima. Nisu pomogle ni selektorove izjave “da mu se sudi po rezultatima” koji su u konačnici bili oskudni.

Iako je upitno šta bi promjena selektora mogla konkretno donijeti, jer u fudbalu bez kontinuiteta nema rezultata, ukoliko bi se u FS BiH odlučili za šok terapiju u vidu promjene selektora, trenutno na raspolaganju imaju niz slobodnih domaćih selektora, koji bi ako ništa “na kraće staze” donijeli bolju atmosferu oko reprezentacije.

Ponudu je čak dobio kako saznaje Reprezentacija.ba i Vahid Halilhodžić. Istina neformalnu. Priča se da je prilikom susreta sa delegacijom FS BiH u Kataru, legendarni Vaha dobio poziv da na papir napiše sve moguće uslove koje želi da preuzme reprezentaciju BiH nakon Svjetskog prvenstva krajem ove godine. Bilo je to prije priče da neće voditi Maroko na Mundijalu, no kako saznajemo pravog odgovora nije bilo ni tada ni kasnije.

Domaćih kandidata za poziciju selektora koji su trenutno bez angažmana je puno. Safet Sušić je jedini koji je uspio napraviti plasman sa BiH na veliko takmičenje, a uz to sigurno i najveće fudbalsko ime koje bi moglo preuzeti bh. tim. Bivši selektor Švicarske Vladimir Petković također je bez kluba, no vjerovatno je van budžeta FS BiH.

Trenutno su bez angažmana i bivši selektori Baka Slišković, Meša Baždarević i Faruk Hadžibegić, a Mehi Kodri će u junu ove godine isteći ugovor sa švicarskom Lausanneom. Kluba nemaju ni treneri koji su se ranije povezivali kao kandidati za selektora – Amar Osim i Sergej Barbarez.

Eventualni rastanak sa Ivajlom Petevom sigurno će skupo koštati FS BiH. S obzirom da mu se kao cilj postavio plasman na EURO 2024, osnova za Petevov otkaz nema, te bi savez i pravno i moralno bio odgovoran isplatiti značajan iznos bugarskom treneru.

U konačnici ako i neko zamijeni Peteva, bez dobrih rezultata oko reprezentacije će ponovo biti loša atmosfera, bez obzira na njegovo ime i prezime.

Potencijalni domaći kandidati za selektora BiH:

Safet Sušić – Posljednji angažman u Akhisarsporu – Slobodan od septembra 2018. godine

Vladimir Petković – Posljednji angažman u Bordeauxu – Slobodan od februara 2022. godine

Vahid Halilhodžić – Još uvijek selektor Maroka – Mediji očekuju raskid saradnje u maju 2022. godine

Blaž Slišković – Posljednji angažman u Željezničaru – Slobodan od juna 2021. godine

Meho Kodro – Još uvijek trener Stade-Lausanne – Ugovor do juna 2022. godine

Amar Osim – Posljednji angažman u Željezničaru – Slobodan od aprila 2021. godine

Faruk Hadžibegić – Posljednji angažman u Crnoj Gori – Slobodan od decembra 2020. godine

Mehmed Baždarević – Posljednji angažman u Guingampu – Slobodan od februara 2021. godine

Vinko Marinović – Posljednji angažman u Sarajevu – Slobodan od maja 2021. godine

Bruno Akrapović – Posljednji angažman u Shkendiji – Slobodan od aprila 2022. godine

Marko Maksimović – Posljednji angažman u Borcu – Slobodan od jula 2021. godine

Husref Musemić – Posljednji angažman u Tuzli City – Slobodan od aprila 2022. godine

Sergej Barbarez – Bez angažmana

(Reprezentacija.ba)