Mehmed Baždarević (61) govorio je za Dnevni avaz o situaciji u FS BiH, reprezentaciji i predstojećim utakmicama.

Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH, podsjetimo, naložio je svim selektorima muških selekcija da pišu izvještaje. No, nakon posljednjih neuspjeha “A” tima i protesta “BHFanaticosa”, atmosfera nije obećavajuća, a junski start Lige nacija je pred vratima.

“Bojim se da situacija ne bude još gora .Vjerovatno postoji razlog za tu atmosferu, svi ga znamo. Nezadovoljstvo je veliko, ne samo zbog rezultata nego i nekih drugih stvari. Akumulacija nezadovoljstva je došla do neke granice… E, sad, uvijek sam bio za to da se dobro razmisli šta i kako dalje. Mora se dobro izračunati šta je najbolje uraditi u ovom momentu. Pročitao sam da je Savez naložio selektorima da pišu izvještaje… To se radi svakako, niko im ne treba to nalagati”, kazao je Meša za Dnevni avaz i dodao:

“Može se stvoriti vrlo, vrlo loša atmosfera i u svlačionici. A da se ukupna atmosfera još pogorša. Ne bih htio nikome davati savjete o tome šta činiti u ovom momentu, ali mislim da ti ljudi koji su zaslužni za ovu atmosferu moraju naći pravi odgovor. Ako ga uopće imaju.”

Također, i junske utakmice Lige nacija dolaze u najgore vrijeme, nakon napornih sezona, a naredna takmičarska godina počinje ranije zbog Mundijala 2022.

“Bit će povrijeđenih, uvrijeđenih… Zato sam i rekao da se bojim da ne bude još gore. Znam i kako razmišljaju pojedini igrači – treba sad doći u tu vrlo lošu atmosferu nakon naporne sezone… Prema tome, da li stati na loptu ili donijeti klasične fudbalske odluke, odnosno mijenjati stručni štab, upravu… Iskren da budem, nemam pravu sliku o tome šta uraditi. Ali u 90 posto slučajeva tu se mijenja.”

Baždarević ističe da stručnom štabu i igračima neće biti lako igrati u ovakvom ambijentu.

“Međutim, činjenica je da ni stručnom štabu ni igračima neće biti lako igrati utakmice u ovakvom ambijentu, koji možda nikada nije bio gori. Bojim se da će naši igrači izgubiti vjeru u ono što mi svi budemo očekivali od njih. A to je najgore, ako oni ne vjeruju u ono što ih očekuje, u taj ambijent i zajednički rad. To može biti dodatni, veliki problem.”

(Reprezentacija.ba)