Europsko prvenstvo za kadetkinje igra se u Bosni i Hercegovini od 3. do 15. maja, a predsjednik UEFA-e, Aleksandar Čeferin, poslao je pismo NS/FS BiH.

“Izuzetno mi je zadovoljstvo da vam u ime UEFA poželim dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu, na završni turnir Evropskog prvenstva za igračice do 17 godina. Na našu veliku žalost, posljednja dva prvenstva nisu mogla biti organizovana zbog pandemije Covida-19. Stoga, teško je i zamisliti sa koliko nestrpljenja naše finalistkinje išekuju da turnir napokon počne i da na ovom prestižnom nivou pokažu svu raskoš svog talenta”, naveo je Čeferin u pismu.

Čeferin se zahvalio za dosadašnje gostoprimstvo i istakao da je to svetu u BiH.

“Iskoristit ću priliku da se zahvalim Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine, predsjedniku Vicu Zeljkoviću i svim ljudima uključenim u organizaciju ovog turnira koji će, bez dileme, biti fantastičan. Gostoprimstvo je sveto u Bosni i Hercegovini, i znam da će naš domaćin učiniti sve da buduće zvijezde evropskog fudbala dobiju perfektne uslove za igru, i da će svojom vještinom inspirisati vršnjakinje da se zainteresuju za ovu divnu igru. Kao posljedica UEFA-ine posvećenosti razvoju ženskog fudbala, od ove sezone predstavljen je novi sistem kvalifikacija koji je omogućio djevojkama širom Evrope veći broj takmičarskih mečeva nego ikada ranije, i priliku da nadograde sopstveno fudbalsko znanje u ključnim godinama svog sportskog razvoja. Siguran sam da će nivo fudbala koji ćemo vidjeti na ovom turniru biti još jedno svjedočanstvo nesputanog rasta ženskog fudbala u na našem kontinentu”

“I neće samo titula prvaka Evrope biti u igri ovdje – tri najuspješnije selekcije će predstavljati ovaj turnir na završnici Svjetskog prvenstva za igračice do 17 godina, koji će se u oktobru igrati u Indiji. Svim finalistima želim puno sreće”, kazao je Čeferin.

(Reprezentacija.ba)