Tino Sven Sušić po prvi put zaigrat će u Sloveniji. Nakon što je ruska invazija na Ukrajinu prekinula njegovu epizodu u Kubanu iz Krasnodara, veznjak koji je igrao za Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, potpisao je za Tabor iz Sežane.

Radi se o klubu koji zauzima pretposljednje mjesto u Prvoj ligi Slovenije i koji je u ovoj sezoni zabio tek 26 pogodaka, najmanje od svih, a upravo se od Sušića očekuje da pomogne u misiji zvanoj opstanak.

Sve se dogodilo spontano. Kaže to za Reprezentacija.ba portal i trener Tabora Dušan Kosić.

– Ponudio nam ga je njegov agent kojeg znamo od ranije. Mi smo tražili igrača upravo na toj poziciji koji ima malo veće iskustvo i koji bi nas mogao ‘rasteretiti’ u fazi napada. Tu imamo probleme. Uz sve to Sušić je ranije dobio čiste papire u Rusiji i ispostavio se na kraju kao najbolja opcija. Brzo smo se dogovorili. Nadam se da ćemo pomoći mi njemu i on nama, kaže nam Kosić.

Gledajući igrački karton, Sušić je danas daleko najzvučnije ime u Taboru. Kosić vjeruje da će sa bh. veznjakom u timu uspjeti sačuvati prvoligaški status.

– Na mene je ostavio lijep utisak. Nismo mu puno obećavali, niti je on nama. Nadam se da će nam pomoći jer je kroz karijeru prošao puno više nego naši igrači. Inače, Tabor je za slovenske razmjere malen klub. Ovdje nije pritisak kao, recimo, u Sarajevu gdje je on igrao. U jednoj rečenici bih mogao klub opisati riječima da su ovdje valuta – ljudi. I mene je to privuklo. Ovo je lijepa sredina.

Kosić u Sloveniji važi za poznato trenersko ime. U sezoni 2019/2020 na veliko iznenađenje osvojio je naslov prvaka sa Celjem, a poslije toga malo je nedostajalo da završi u FK Sarajevo.

– Da, ljetos sam bio jedan od kandidata za klupu Sarajeva. Bilo je nekih razgovora, ali na kraju su se odlučili za drugo ime. Zanimljivo je da je tada upravo i Sušić bio tamo, istakao je Kosić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Sušić je najbolji dio karijere proveo u Hajduku. S Bijelima je osvojio Kup 2013. godine i bio jedan od najboljih igrača ne samo Hajduka već i HNL-a. Iz Hajduka je otišao u belgijski Genk nakon kojeg je promijenio niz klubova.

(Reprezentacija.ba)