Ženska U16 reprezentacija Bosne i Hercegovine je u susretu trećeg kola UEFA razvojnog turnira koji se održava u našoj zemlji ostvarila i treću pobjedu, saopšteno je iz Fudbalskog saveza BiH.

Nakon trijumfa protiv Sjeverne Makedonije i Farskih Ostrva, izabranice Ilije Lucića su danas u Trening centru NS/FS BiH u Zenici slavile protiv Slovenije rezultatom 3:0.

Ajla Građan u 16. minuti odlično šutira sa preko dvadeset metara sa lijeve strane i pogađa mrežu za 1:0. Nina Pupić u 24. minuti odlično prolazi po desnoj strani i šalje loptu u protivnički kazneni prostor, a slovenačka igračica Ajda Zajc nespretno reaguje i skreće loptu u vlastitu mrežu.

Ivona Radošević u 74. minuti sa desetak metara lobuje golmanicu Slovenije i postiže treći gol za Bosnu i Hercegovinu.

Po završetku susreta selektor Ilija Lucić je izjavio:

„Možemo biti zadovoljni prikazanim na ovom turniru i zasluženo smo osvojili prvo mjesto. Ova generacija je pokazala da je talentirana. Igračice su tokom čitavog turnira bile na nivou i ozbiljno su pristupale svojim obavezama. Naravno, pred nama je još dosta posla da pripremimo ovu ekipu za naredne kvalifikacije.“

U drugom susretu grupe Sjeverna Makedonija i Farska Ostrva su u Doboj Kaknju odigrali neriješeno 3:3. Po pravilima UEFA razvojnih turnira pristupilo se izvođenju jedanaesteraca gdje su se bolje snašle Faranke i osvojile su 2 boda.

Bosna i Hercegovina je turnir završila sa maksimalnih 9 bodova ispred Slovenije koja je osvojila 6, Farskih Ostrva sa 2 i Sjeverne Makedonije sa 1 bodom.

Slovenija-Bosna i Hercegovina 0:3 (0:2)

Trening centar NS/FS BiH, Zenica

Sutkinja: Tanja Račić

Sudije asistenti: Aida Jusufović, Ibrahim Kovačević

4. sutkinja Nejra Halać

Golovi: 0:1 Građan (16’), 0:2 Zajc (24’, auto gol), 0:3 Radošević (74’)

Žuti kartoni: Pupić (BiH)

Slovenija: Teja Truntič, Lia Jasenc (79. Brina Omejc Židan), Hana Serec, Ajda Zajc, Tabea Einfalt, Ana Marija Kršljin Stojić (46. Varja Špiler), Špela Gerbec (35. Sara Medič), Maja Madon, Zala Omerza (88. Lana Jakšič), Alicija Brinovec (88. Nami Tanjić), Jerca Plevel. Selektorica: Tina Kelenberger

Bosna i Hercegovina: Aleksandra Panić, Dalal Bratović (83. Bogdana Milićević), Ivona Radošević, Elma Brković (88. Freya Gološ), Nina Brnić (88. Natalija Marković), Tasneem Dizdarević (88. Anđela Barić), Nina Pupić (88. Emili Sušić), Una Rankić (83. Marijana Panić), Dragana Dimitrić (32. Esma Blažević), Ajla Građan (46. Jovana Lana Novaković), Amila Abdukić (83. Lina Hadžikadunić). Selektor: Ilija Lucić

(Reprezentacija.ba)