Bh. nogometna reprezentacija posljednjih godina ne pravi rezultate onakve kakve su prije nekih 10-tak godina naučili navijači našeg državnog tima, piše Life.ba.

Od Mundijala 2014. godine, Zmajevi nisu uspjeli da se plasiraju na jedno veliko takmičenje, a na UEFA-inoj ljestivici bh. tim konstantno pada. Trenutno su na 59. mjestu.

Za one koji su zaboravili u augustu 2013. godine bili su na 13. mjestu, što je najbolji plasman u historiji. No, nakon planetarnog izloga nogometa u Brazilu teško je zaustaviti konastantan pad. 

Jedna od prvih utakmica bh. tima odigrana je početkom rata 1992. godine u zagrebačkoj kultnoj dvorani – Kutiji šibica. Radilo se o malom nogometu.

Na slici u dresu sa ljiljanima može se vidjeti: Blaž Slišković, Mirsad Baljić, Faruk Hadžibegić, Miralem Ibrahimović, Semir Tuce, Haris Škoro, Emir Tufek, Džemal Mustedanagić, Mehmed Baždarević i Anto Jakovljević. 

Life.ba saznaje da je bh. tim tada igrao malonogometnu prijateljsku utakmicu protiv odabrane selekcije Hrvatske. Naš državni tim je pobijedio rezultatom 6:2. Na klupi suparnika tada je sjedio Miroslav Ćiro Blažević, a atmosfera u dvorani nije baš bila prijatna. Ipak, bh. tim je u svim segmentima igre bio bolji.

Nakon toga, u trećem mjesecu 1993. godine bh. nogometna reprezentacija odigrala je prijateljske utakmice – humanitarnog karaktera. Tako su 9. marta odmjerili snage sa Genkom, a 22. marta sa Kaiserslauternom u Koblenzu.

Organizator utakmice bio je Informativni centar BiH iz Düsseldorfa, a uz saglasnost NSBiH. Sav prihod bio je namijenjen za pomoć BiH. FIFA je dala saglasnost za nastupe. Tada smo trijumfovali u Genku, a poraženi smo od Kaiserslauterna u Koblenzu.

Bez dvojbe, lijepo se prisjetiti nekih važnih utakmica koje je bh. tim igrao u ratnom periodu. Igrači rasuti po Evropi i svijetu počeli su se skupljati kako bi predstavili svoju zemlju koja je u to vrijeme bila u ratu. rata.

Neke stvari se ne smiju zaboraviti. A svi oni koji su ratne ’92 u Kutiji šibica nosili dres sa ljiljanima zaslužuju ”palac gore”.

(Reprezentacija.ba)