Sarajevski premijerligaši, FK Sarajevo i FK Željezničar, na svojim stranicama čestitali su 6. april Dan grada Sarajeva.

“Sretan ti praznik voljeni grade. Bilo gdje da krenem o tebi sanjam, putevi me svi tebi vode. Čekam s nekom čežnjom sva svjetla tvoja, Sarajevo ljubavi moja”, stoji u objavi Sarajeva uz najavu današnje utakmice sa Igmanom.

“Danas je najvažniji dan u historiji našeg Grada. Na današnji dan, 6. april, Sarajevo je doživjelo dvije prekretnice. 1945. je to bio dan oslobađanja od okupatora, a 1992. početak okupacije.

Te dvije agresije za rezultat su imale ogromne ljudske žrtve, a velika većina građana je izgubila dragu osobu. U prvoj agresiji poginulo je 10.961 građana Sarajeva, dok je u drugoj život izgubio 11.541 Sarajlija, od čega 1.598 djece.

Sarajevo je uvijek važilo sa grad sa dušom i srcem, za grad prema kome se gaje posebna osjećanja. Nastao je prije više od 500 godina. U svojoj dugoj historiji je prošao najteže trenutke, ali je ipak opstao. Počevši od 1697. kada je Eugen Savojski ušao u naš grad i spalio ga do temelja, preko globalno poznatog 28. juna 1914. i ubijanja austrijskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegove supruge, pa sve do najduže opsade jednog grada nakon Drugog svjetskog rata.

Za sve Sarajlije i one koji vole Grad, Grbavica je jedan od simbola Sarajeva. To je postala zahvaljujući i Željezničaru, najuspješnijem bosanskohercegovačkom fudbalskom klubu. Ono što ovog nekadašnjeg jugoslovenskog i višestrukog šampiona Bosne i Hercegovine izdvaja od drugih jeste fanatična privrženost klubu njegovih navijača, te sportski duh i vrijednosti kojima već skoro čitavo stoljeće obogaćuje Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

Dok je Željin stadion bio pod opsadom, snovi o slobodi pretakali su se u snove o utakmicama nasljednika legendarnog Ivice Osima na istom terenu. Zahvaljujući braniteljima Grada, među kojima su bili i navijači Želje predvođeni hrabrim Dževadom Begićem Đildom, snovi su postali java. Od tada je između ljubavi prema Gradu i ljubavi prema Želji stavljen vječiti znak jednakosti.

Ovom prilikom FK Željezničar svim građanima želi čestitati Dan Grada Sarajeva”, objavili su iz Želje.

(Reprezentacija.ba)