FK Respekt iz Sarajeva osvojio je 3. mjesto u kategoriji najbolji grassroots klub od strane UEFA-e što je juče objavila evropska krovna kuća fudbala, te je tako ova organizacija nastavila sa nizanjem priznanja za svoj rad.

“Presretni smo podijeliti s vama vijest da je UEFA Grassroots nagrada, bronza, dodjeljena jedinstvenoj misiji Respekt! U konkurenciji stotine najboljih među najboljima, za najbolji amaterski klub UEFA je izabrala našu jedinstvenu misiju, uz klub iz Belgije i Armenije”, poruka je iz Respekta.

Aleksandar Čeferin, predsjednik UEFA, govorio je o UEFA Grassroots nagradi.

“Odabir pobjednika UEFA Grassroots nagrada uvijek je ugodan i inspirativan zadatak. On naglašava impresivne, inkluzivne i značajne projekte nacionalnih saveza i klubova širom kontinenta, čiji utjecaj često prevazilazi sportove. Čestitam pobjednicima i želim vama i svim nominiranima još više uspjeha u budućnosti dok nastavite da stvarate ove izvanredne projekte koji imaju suštinski utjecaj na razvoj igre i vaše zajednice.

Kriterijumi za najbolji amaterski klub uključuju izvanredan rad u osnovnoj igri, pružanje širokog spektra učesnika i pozitivan društveni uticaj. Ove sezone posebna pažnja posvećena je traženju doprinosa povratku u igru ​​nakon pandemije, kao i saradnji sa školama ili drugim institucijama uz podršku UEFA-inoj opštoj filozofiji.

Od 2010. godine, UEFA Grassroots Awards slavi izvrsnost ispod elitnih nivoa evropskog fudbala, ističući neopjevane heroje čija posvećenost omogućava da igra napreduje i predstavlja osnovu za širi razvoj sporta. Kandidate predlažu UEFA-ine nacionalne asocijacije, a dobitnike nagrada bira Izvršni komitet UEFA, prema preporukama Nacionalnog panela te Odbora za razvoj i tehničku pomoć organizacije.

„Mi postojimo od 2014. godine i jedinstven smo primjer vannastavne inkluzije, t.j. koristimo fudbal kao alat za rast i razvoj djece. Ono po čemu smo mi jedinstveni u Evropi i šire je upravo to što su na istom treningu sva djeca, bez obzira na pol, fizičke mogućnosti, socijalnu pozadinu i sl. Svakom djetetu dajemo priliku da se igra, da se bavi sportom i svi imaju istu početnu poziciju“, kaže osnivač Respekta Emir Hujdur i nastavlja:

„Za naš rad smo i ranije nagrađivani. Od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država dobili smo Certificate of Excellence, zatim priznanjem „Šampioni inkluzije“ nagrađeni smo od UNICEF-a BiH i Delegacija Evropske unije u BiH, a dobitnici smo i UEFA Children Award. Ne treba zaboraviti ni bosanskohercegovačka priznanja – Zahvalnica za izuzetne sportske rezultate i doprinos inkluziji od Općine Novi grad, te nagrade Sportskih saveza. Ova nova nagrada od UEFA-e nam je takođe dodatni motiv i dodatni vjetar u leđa. Mi smo jedna misija koju žive svi članovi Respekta.“

Udruženje Respekt, osnovano 2014. godine, nudi besplatno članstvo djeci, sa svojom misijom da omogući pristup fudbalu svim mladim ljudima u lokalnoj zajednici koji žele da igraju, bez obzira na godine, sposobnosti ili porijeklo.

Sa više od 200 članova, Respekt posjeduje i muške i ženske seniorske timove, čiji igrači rade zajedno sa kvalifikovanim trenerima kako bi pomogli djeci da uče o inkluziji, integraciji i empatiji.

(Reprezentacija.ba)