Bosna i Hercegovina domaćin Svjetskog prvenstva u sjedećoj odbojci

Svjetsko prvenstvo u sjedećoj odbojci održat će se u novembru 2022. godine


Bosna i Hercegovina domaćin Svjetskog prvenstva u sjedećoj odbojci
Foto: ParaVolley

Svjetski odbor za paraodbojku odabrao je grad Sarajevo u Bosni i Hercegovini, kao zamjenskog domaćina za Svjetsko prvenstvo u sjedećoj odbojci za muškarce i žene koje će se održati u novembru 2022., a tačni datumi bit će poznati nakon pregovora o ugovoru.

Iako je prvobitno ovo takmičenje trebalo biti održano u Kini, zbog pandemije COVID-19 došlo je do promjene.

Predsjednik svjetske paraodbojkaške federacije, Barry Couzner, izjavio je:

„Veoma sam zadovoljan odgovorom nekoliko članica koje su ponudile da budu domaćini događaja – takva podrška je veoma cijenjena – a sa njihovim iskustvom na nivou zona, siguran sam da će BiH planirati i realizovati odličan događaj za sportiste. Veliko je olakšanje znati da će se Svjetsko prvenstvo u sjedećoj odbojci 2022., kao i 13. takmičenje za muškarce i 8. takmičenje za žene, biti održano uprkos izazovima COVID-a.”

Sportski direktor za svjetsku paraodbojku, Lori Okimura, ovom prilikom je kazao:

„Želio bih da istaknem koliko značajno vidjeti tako veliko interesovanje za održavanje odgođenog Svjetskog prvenstva u sjedećoj odbojci 2022. godine. Hvala svim zemljama koje su učestvovale u ovom ubrzanom procesu u pronalaženju zamjenskog grada domaćina za turnir. Također bih želio odati priznanje za naporan rad i izuzetnu podršku koju je kineski lokalni organizacijski odbor iznio kao naš prvobitni domaćin sve dok njihove napore nije zaustavila globalna pandemija. Sa takvim pozitivnim interesovanjem i snažnim ponudama koje će Upravni odbor razmotriti iz cijelog svijeta, nastavit ćemo raditi sa svim ovim zemljama u našem otvorenom procesu nadmetanja kako bismo promovisali više turnira u budućnosti.”

Podsjećamo, bosanskohercegovačka muška reprezentacija je do sada osvojila tri Svjetska prvenstva u sjedećoj odbojci, a ovo je prvi put da je naša država domaćin ove manifestacije. Tačan datum biće naknadno poznat, a u našu državu će doći 16 najboljih muških i 16 najboljih ženskih reprezentacija svijeta.

(Reprezentacija.ba)

Oznake:

Komentari

1 Komentar
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Mire
01.04.2022. 20:37

Veliko priznanje i konačno turnir na najvišem sportskom nivou u BiH. Bravo za naše legende u sljedećoj odbojci