Selektor U19 BIH Ivica Barbarić (60) bio je blizu senzacije i da sa BiH preko leđa Francuske na njihovom terenu obezbijedi plasman na Europsko prvenstvo. Minute su dijelile BiH da pobijedi Francusku, no unatoč porazu u finišu utakmice, rezultat selektora Barbarića može se okarakterisati kao jako pozitivan iz više razloga.

1. Rezultat

U19 reprezentacija Bosne i Hercegovine iza sebe ima dva kruga kvalifikacija u kojima je napravila četiri pobjede u šest utakmica. U prvom krugu kvalifikacija Barbarićevi igrači pobijedili su Bugarsku sa 2:0, te Crnu Goru sa 0:4. Protiv Irske smo remizirali sa 1:1, te kao prvi u grupi otišli dalje. U drugom krugu kvalifikacija BiH je napravila veliko iznenađenje i pobijedila dva favorita – Češku i Švedsku. Imali smo vodstvo i protiv domaće Francuske praktično do posljednjih deset minuta utakmice, no kvalitet protivnika u čijoj ekipi ima niz igrača koji već igraju u prvoj ligi Francuske učinio je svoje.

2. Stvaranje budućnosti

Naše omladinske selekcije često su izgledale kao turističke ekspedicije čiji su selektori gotovo redovno bez ambicija ulazili u kvalifikacije, te pri tome uoči turnira nerijetko unaprijed tražili alibi za loše rezultate.

Iz takvih mladih selekcija ne može se stvoriti jaka A reprezentacija, pa je Barbarićev hrabar i ambiciozan posao veliki zalog za budućnost reprezentacije Bosne i Hercegovine. Osim što je napravio dobre rezultate, čini se da je još važnije što je od naših budućih Zmajeva stvorio pravu ekipu, koja kada nije na terenu onda zajedno pjeva, pleše, slavi, druži se, čiji se igrači međusobno podržavaju putem društvenih mreža… Ono što objektivno ne vidimo već godinama u A reprezentaciji.

Uz to Barbarić je “kaparisao” sjajne igrače koji bi još uvijek mogli igrati za Austriju, Hrvatsku, Srbiju, Njemačku… Sada je do našeg Saveza da ozbiljnim radom sve te momke privuče da i u A reprezentaciji nose dres BiH.

Ivica Barbarić, Foto: FFF

3. Afirmacija Premijer lige BIH

Više od 50% ekipe koja je napravila dobar rezultat u posljednjim kvalifikacijama dolazi iz Premijer lige BiH. Naše najbolje mlade igrače skauti velikih klubova nikada neće pratiti na blatnjavim terenima i oronulim stadionima bh. gradova, no stotine njih pratilo je elitne kvalifikacije u Francuskoj.

Bez obzira na poraz u trećoj utakmici protiv Francuske, dobar nastup Bosne i Hercegovine u elitnim kvalifikacijama dodatno je skrenuo pažnju na naše mlade igrače, ali i cjelokupnu Premijer ligu BiH.

U Francuskoj su bh. fudbaleri na cijeni već decenijama, pa je sigurno kako će u narednim mjesecima prvenstveno francuski, ali i drugi skauti nastaviti pratiti nastupe naših igrača u bh. klubovima, do čega nikad ne bi došlo bez posljednjih rezultata U19 reprezentacije.

Međunarodno igračko i trenersko iskustvo učinilo svoje

Izbor Ivice Barbarića za selektora U19 reprezentacije BiH još jednom je potvrdio kako je bitno kakvu biografiju trener ima. Važno je da je Barbarić trofejni trener, koji je 2006. godine bio je prvak sa Širokim Brijegom, a što znači da zna šta je borba za vrh neke tabele, lige, takmičenja…

Važno je i Barbarićevo međunarodno igračko i trenersko iskustvo. Kao igrač nakon karijere u Veležu nosio je dresove španskih klubova Almerije, Racinga, Badajoza i Real Burgosa. U Almeriji je bio i trener, a radio je još i u dva japanska kluba.

Više nego prolazna ocjena za dobar rad, od kojeg će nadamo se FS BiH uspjeti izvući maksimum koristi za budućnost bh. reprezentacije i Premijer lige BiH.

(Reprezentacija.ba)