Sve više naših fudbalskih radnika pravi zavidne karijere u svijetu, a nova lijepa priča stiže iz Švedske.

Mirza Jelečak (39), inače rođeni Sarajlija, selektor je reprezentacije Švedske do 19 godina.

Jelečak je karijeru počeo u Igmanu i Sarajevu koje napušta u ratu. Od 1994. godine igra za mlade selekcije Orebroa, za čije seniore debituje 2001. godine. Igrao je kasnije još za Landskronu, Dalkurd, Vasby United i na kraju Sirius iz Uppsale pored Štokholma.

Uspio je odigrati i nekoliko utakmica za reprezenaciju Švedske. Ima dva nastupa za U18, te jedan za U19 Švedsku.

Kao trener upravo je započeo u Uppsali, u klubu Sirius. Kao pomoćnik u prvom timu, zatim kao glavni trener u U21 ekipi, a onda i trener prvog tima. Prošle godine dobija priliku da preuzme

Prošle godine preuzima Akropolis FC, klub koji okuplja Grke u Švedskoj, nakon čega mu se otvara sjajna prilika i u septembru 2021. godine preuzima reprezentaciju U19 Švedske.

Upravo je sa U19 Švedskom bio u grupi sa Bosnom i Hercegovinom na posljednjim elitnim kvalifikacijama gdje je doživio poraz od 3:2.

U dobrim uslovima, gdje se prilike daju po kvaliteti, a ne po privatnim vezama, fudbalski radnici Bosne i Hercegovine mogu napraviti sjajne rezultate. U švedskom fudbalu u dva prvoligaša Bosanci imaju uloge sportskih direktora ili glavnih menadžera. U Sloveniji Muamer Vugdalić je selektor U15 reprezentacije, Vladimir Petković dugo je sa uspjehom vodio Švicarsku reprezentaciju, Vahid Halilhodžić sa Marokom je napravio četvrti plasman na Svjetsko prvenstvo…

Nažalost u selekcijama Bosne i Hercegovine svjedoci smo da se treneri često ne biraju po rezultatima i kvaliteti…

(Reprezentacija.ba)