Marokanski mediji javljaju kako je kralj ove države, Muhamed VI, večeras posebnim telefonskim pozivom čestitao Vahidu Halilhodžiću plasman Maroka na Svjetsko prvenstvo.

Cijeli razgovor snimile su tv. kamere odmah po završetku utakmice dok je Halihodžić još uvijek bio na terenu stadiona u Casablanci.

Uz ovu najveću čast koju možete doživjeti u Maroku, Vahu slavi cijela nacija od oko 40 miliona Marokanaca koliko se pretpostavlja da ih živi diljem svijeta.

Lokalni mediji javljaju kako je na samom stadionu bilo sigurno nekoliko desetina hiljada više navijača, nego što je zvanični kapacitet tribina. No i to je bilo premalo za sve one koji su željeli gledati utakmicu, pa se susret pratio gotovo na svakoj ulici u Maroku.

Nakon što je plasman na SP izborio sa Obalom Slonovače (SP 2010), Alžirom (SP 2014) i Japanom (SP 2018), popularni Vaha se večeras plasirao na Mundijal sa selekcijom Maroka.

Maroko je u revanš meču baraža za SP 2022 pobijedio DR Kongo sa 4:1 i ukupnim rezultatom 5:2 plasirala se u Katar.

Prvi duel prije četiri dana okončan je rezultatom 1:1, da bi izabranici Vahida Halilhodžića pred punim tribinama u Casabalnci deklasirali DR Kongo i zasluženo otišli na Mundijal.

Dva gola za Maroko zabio je Onuahi, dok su po jednom pogađali Tissoudali i Hakimi.

Jedini gol za DR Kongo postigao je Malango.

Pomoćnik Vahida Halilhodžića u reprezentaciji Maroka je bivši trener bh. reprezentacije Stepnahe Gilli.

(Reprezentacija.ba)