Nekadašnji kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Sergej Barbarez (50) objavio je na svom Instagram profilu poruke koje mu proteklih dana šalju navijači.

“Spašavaj bh. fudbal” i “Sada nam trebaš kao nikada” jedne su od nekoliko poruka koje je Barbarez javno podijelio.

Na kraju je napisao i svoj komentar “Tačka!”.

Barbarez je u tri navrata bio kandidat za klupu Bosne i Hercegovine – dva puta kao selektor, jednom kao pomoćnik Mehi Kodri zajedno sa Emirom Spahićem. FS BiH prvi put prednost dao Mehmedu Baždareviću, drugi put Robertu Prosinečkom, a treći Ivajlu Petevu.

Prethodno je 2011. godine bio prisutan u radu tijela koja su za cilj imala skidanje suspenzije FS BiH od strane UEFA i FIFA, no kasnije se povukao iz rada Saveza.

Igračku karijeru završio je prije 14 godina, te nakon toga uspješno položio ispite za najveću trenersku licencu – UEFA PRO nivo. Ipak, još uvijek se nije odlučio za trenerski posao.

Više je kritičara nego onih koji podržavaju ideju da za selektora bude izabran trener bez iskustva, no činjenica je da je trend da najveći svjetski klubovi za trenere sve češće biraju bivše velike igrače bez pravog trenerskog iskustva.

Primjeri iz susjedstva govore kako je mudro nekadašnje asove koji imaju trenerske ambicije afirmisati kroz mlade selekcije. Slavenu Biliću je prvo trenersko iskustvo bilo u U21 selekciji Hrvatske, nakon samo osam mečeva već je preuzeo kormilo A reprezentacije sa kojom je napravio zapažene rezultate.

(Reprezentacija.ba)