U19 reprezentacija Bosne i Hercegovine trenutno u Francuskoj igra kvalifikacije za Europsko prvenstvo u Slovačkoj na kojima je pobijedila Češku i Švedsku.

Ekipa sastavljena većinski od igrača iz domaćeg prvenstva, te predvođena sjajnim selektorom Ivicom Barbarićem, očigledno nema problema sa nedostatkom timskom duha.

Pobjede protiv Češke i Švedske proslavili su sjajno, a naši momci su čak na stadionu zaigrali i kolo. U autobusu se u jedan glas pjevalo “Bosnom behar probeharao”

U posljednjem kolu izabranici Ivice Barbarića imaju jako težak zadatak, ostati neporaženi protiv Francuske na njihovom terenu, no uz ovakav pristup i kvalitet, vjerujemo u čudo.

Selektor Ivica Barbarić na ovom turniru računa na sljedećih 20 igrača, od toga njih 11 iz Premijer lige BiH:

Muhamed Šahinović (Sarajevo), Luka Damjanović (Borac), Mustafa Šukilović (Tuzla City), Tarik Kapetanović (Sloboda), Amar Musić (Željezničar), Jasin Jušić (Chemnitzer, Njemačka), Tarik Muharemović (Juventus, Italija), Mladen Cvjetinović (Viktoria Berlin, Njemačka), Rijad Smajić (Köln, Njemačka), Tarik Ramić (Sarajevo), Božo Prusina (Široki Brijeg), Muhamed Buljubašić (Sarajevo), Eldar Mehmedović (Sloboda), Anes Krdžalić (Dinamo Zagreb, Hrvatska), Petar Sučić (Dinamo Zagreb, Hrvatska), Matej Šakota (Zrinjski), Admir Bristrić (Hrvatski Dragovoljac, Hrvatska), Enver Kulašin (Borac), Filip Čuić (Hajduk Split, Hrvatska), Aleksandar Kahvić (Crvena Zvezda, Srbija).

Protiv Švedske (3:2) su pogađali Šakota, Kahvić i Bristrić, a protiv Češke Mehmedović (1:0).

Podsjetimo, naši juniori su u kvalifikacijama za Elitnu rundu osvojili prvo mjesto u svojoj grupi ispred R. Irske, Crne Gore i Bugarske.

– Ja sam dosad radio isključivo u seniorskom fudbalu. Bio sam u Širokom Brijegu, Zrinjskom, poslije u Japanu i Indiji, a za to vrijeme susretao sam se i sa mnogim mladim fudbalerima. Ono što vidim, jeste da ti mladi nama još nisu u fokusu onoliko koliko trebaju biti. Moramo se više osloniti na njih ako dugoročno želimo ubirati plodove. Igrač mora vidjeti da se ovdje može izgraditi kao igrač, a i sam Savez jednim dijelom može utjecati na to kroz određene stvari na polju infrastrukture, izjavio je u septembru prošle godine selektor Barbarić za Reprezentacija.ba.

(Reprezentacija.ba)