Nakon što su se ranije plasirali na EURO 2020, reprezentacija Sj. Makedonije napravila je senzaciju decenije – u baražu za Svjetsko prvenstvo izbacili su europske šampione Talijane, koji su se u baražu našli tako što su u kvalifikacijama bili iza Švicarske.

Talijani predvođeni Immobileom, Insigneom, Verrattijem i drugim zvijezdama poraženi su i poniženi na svom terenu, u Palermu. Junak Makedonije iz 92. minute i pobjedu od 0:1 je Aleksandar Trajkovski 29-godišnje lijevo krilo saudijskog Al- Fayha.

Trajkovskom je Palermo čini se suđen, jer je tu najbolje igrao od 2015. do 2019. godine. Na ukupno 113 utakmica za Palermo zabio je 20 golova, a upisao je i 16 asistencija.

Ipak za Trajkovskog je bolje reći, glavni junak nego junak, jer su junaci svi članovi reprezentacije koji su svojim odnosom prema dresu Sj. Makedonije zaslužili da na kraju budu nagrađeni i uz malu dozu sreće.

Bez svoje prve zvijezde fudbalera Napolija Elmasa ekipa Sj. Makedonije koja je sinoć savladala Italiju u svom sastavu nije imala nijednog igrača iz top klubova liga petice, bolje reći samo dva – “10-ku” Bardhija iz Levantea i golmana Dimitrevskog iz Rayo Vallecana.

Ostatak prve postave činili su igrači hrvatske, slovačke, saudijske, moldavske, mađarske i druge njemačke lige. Najviše njih iz Dinama – kapiten reprezentacije Ristovski i Ademi. Ukupne vrijednosti oko 30-ak miliona eura.

Sj. Makedonija je do baraža za Katar došla tako što je bila druga u grupi iza Njemačke, ali ispred Rumunije, Armenije, Islanda i Lihtenštajna.

Sve to predvođena trenerom Blagojem Milevskim koji je u svojoj karijeri praktično radio samo u domaćem fudbalu, uz kratak izlet u izrealesku ligu. Dugogodišnji trener svih selekcija Vardara, prethodno je u dva mandata bio selektor U21 Sj. Makedonije.

Šta drugo reći, nego da je definitivno istinita ona krilatica “Boj ne bije oružje, već boj bije srce u junaka“.

Zmajevi, čitate li?

(Reprezentacija.ba)