Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nedavno je najavio kako će vlast iznaći 100 miliona KM za izgradnju, kako je rekao “nacionalnog stadiona u Banjoj Luci”.

Svaka vijest o poboljšanju sportske infrastrukture vrijedna je hvale, pa makar imala i malu vjerovatnoću realizacije.

No, sve i da se radi o istinitom obećanju, čini se kako bi masovno renoviranje postojećih fudbalskih terena bilo puno značajnije za jačanje kvalitete bh. fudbala.

Menadžeri iz regiona se slažu kako je cijena igrača u Prvoj ligi Hrvatske porasla za oko 40% nakon što je državni savez u Hrvatskoj finansirao renoviranje terena svih prvoligaša.

“Moje mišljenje je da u cijenu transfera barem 30 posto ulaze liga, klub, stadion, pasoš igrača… Kada top talenat igra u BiH ili Sjevernoj Makedoniji, onda on obično ide u inostranstvo za 500.000 eura, a istih taj igrač ako dolaze primjerice iz Belgije košta pet miliona. Upravo zbog svega nabrojanog. Poboljšanje infrastrukture može puno pridonijeti visini transfera. Ako dolazite kao skaut na stadion koji ima 20-30 hiljada kapacitet, ako je klub nivoa poput Anderlechta, kako da im onda dajete ‘siću’ za igrača? Ne ide. Nas samim tim drugačije gledaju.” poručio je nedavno makedonski agent Nikola Gjosevski za Reprezentacija.ba.

Osim toga bolji uslovi rada, posebno za mlade kategorije, ujedno znače i masovnije bavljenje sportom bez čega nema rezultata. Upravo mnoge analize pokazuju kako je masovnost djece koja treniraju jedan sport ključna kako bi se pronašli najbolji talenti.

“Nažalost zbog nepostojanja sistema razvoja talenata, nedostatka trenera, ali i naravno loše infrastrukture, desi nam se da često veliki talenti u BiH propadnu ili uopšte ne mogu biti otkriveni. Jednostavno imamo malo skauta i prilika za djecu i omladince da se pokažu.” rekao je za Reprezentacija.ba prošli mjesec Edvin Avdija Čaušević sportski direktor za talente FS Gornje Austrije.

S obzirom da se djeca, posebno u većim gradovima, gotovo nemaju više gdje igrati na ulici, te svoje sportske aktivnosti svode isključivo na članstvo u nekom sportskom klubu ili školi, upravo zato bi bilo neophodno sav raspoloživi novac usmjeriti prvenstveno u poboljšanje postojeće, te izgradnju nove infrastrukture za razvojni sport.

Kvalitetni tereni klubova u Premijer ligi BiH, valjda ne bi ni smjeli doći u pitanje, a njihovo nepostojanje na sramotu je lokalnih političara, biznismena, ljudi od utjecaja…

Priče kao one iz Općine Centar u kojima načelnik pomaže rekonstrukciju stadiona Koševo, ali i plaća bavljenje sportom za najmlađe sugrađane, trebale bi biti smjernica za sve “gospodare budžeta javnog novca” u BiH.

(Reprezentacija.ba)