Rukometna selekcija BiH u srijedu od 18,15 u grčkom gradu Halkida igra protiv Grčke prvu utakmicu predbaraža za plasman na SP 2023 u Švedskoj i Poljskoj.

Naša reprezentacija se uoči susreta našla u velikim problemim, s obzirom da je selektor Ivica Obrvan podnio ostavku, a čak šest rukometaša neće putovati u Grčku. Ivicu Obrvana će na poziciji selektora privremeno zamijeniti Toni Čolina.

BiH je u Grčku otputovala bez povrijeđenih Mirsada Terzića, Josipa Perića, Senjamin Burića, Dejana Malinovića, Adina Faljića te Dragana Pavlovića, dok je Enes Keškić pozitivan na COVID-19.

Poznato je da su Ivan Karačić, Vladimir Vranješ i Nikola Prce nedavno okončani reprezentativnu karijeru, pa selektoru Čolini i njegovim izabranicima neće biti lagano u Grčkoj, no selektor vidi i prednosti ove situacije.

“Grci su u dobrom nizu. Na okupu su duže vremena, većinu čine igrači AEK-a i Olympiacosa. Igraju moderan rukomet, uigraniji su od naše ekipe i neće biti lagan protivnik, posebno u prvoj utakmici. Moramo pokazati karakter u Grčkoj, pa u Mejdanu osigurati plasman dalje. Pozitivno je da se na našu ovakvu postavu sigurno neće moći pripremiti. Možemo trčati sa njima u tranziciji i fanatičnom odbranom koju možemo imati će biti naša velika prednost”, rekao je Čolina uoči susreta u Grčkoj.

Grčka je prema kladionicama favorit. Kladionica Meridian daje kvotu 1.80 na trijumf Grčke. Ostale kvote sa ovog susreta možete vidjeti ovdje.

Inače, selektor Čolina na raspolaganju ima sljedeće rukometaše:

Marko Davidović, Dragan Šoljić, Stjepan Jozinović, Admir Ahmetašević, Nebojša Bojić, Alen Ovčina, Marin Vegar, Edin Klis, Mirko Herceg, Marko Lukić, Dino Hamidović, Damir Kadrić, Milan Vukšić, Nikola Jeremić, Ibrahim Haseljić, Luka Perić, Elmir Građan i Amir Muhović.

Susret Grčka – BiH direktno prenosi kanal BHT1. Revanš utakmica igra se u subotu u tuzlanskom Mejdanu.

Pobjednik dvomeča Grčka – BiH u baražu će igrati protiv Crne Gore.

(Reprezentacija.ba)