U 32. izdanju Life video intervjua gost je bio Ivaylo Petev, selektor reprezentacije BiH, a govorio je o svim aktuelnim fudbalskim temama.

Na početku je govorio o ostvarenim rezultatima u 2021. godine. Kako je podvukao šef državnog bh. tima očekivao je više, ali vjeruje kako će se stvari promijeniti u aktuelnoj godini. Posebno je podvukao kako su Zmajevi imali nekoliko dobrih nastupa, posebno protiv aktuelnih svjetskih prvaka Francuza, ali su podbacili u ključnom okršaju protiv Finaca.

”Navijači su prepoznali koliko sam posvećen radu reprezentacije”.

Na pitanje da li bi danas nešto mijenjao da se može vratiti vrijeme i sudar sa Finskom, Petev je rekao.

”Taktika i pristup koji smo imali i prije meča sa Fincima su nam donijeli dosta toga dobroga, sada je lako pričati kada je sve prošlo. Svi smo pogriješili, ali treba izvući i nešto pozitivno iz tog dvoboja”, istakao je bugarski stručnjak.

Petev je naglasio kako očekuje napredak u 2022. godini, te je posebno istakao kako Zmajevi niti jedan kvalifikacioni meč nisu izgubili na gostujućem terenu.

Premda nije uspio otići na Svjetsko prvenstvo jasno je kako selektor Petev ima podršku navijača koji su mu skandirali u Zenici. Kaže da mu to mnogo znači.

”Zaista sam sretan zbog toga. Oni su prepoznali moj iskreni rad. Prepoznali su koliko sam posvećen radu reprezentacije BiH. Bili su uvijek 12. igrač i moramo im uzvratit na tom povjerenju. Oduševljen sam njihovom podrškom. Pokušat ćemo ispraviti ovo što se nismo kvalifikovali, dobro ćemo se pripremiti”, istakao je Petev za Life.ba.

Potom je rekao kako su počele pripreme za prijateljske mečeve protiv Gruzije i Luksemburga koji su na programu krajem marta. Dodao je kako se prate nastupi svih potencijalni igrača koji mogu pomoći bh. timu.

”Bilo je zadovoljstvo raditi sa igračima iz Premijer lige BiH.”

Osvrnuo se šef državnog tima i na nastupe igrače iz Premijer lige BiH  u prijateljskom okršaju sa reprezentacijom Sjedinjenih Američkih Država.

”Iskoristio bih ovaj vaš intervju da se zahvalim svim igračima iz domaće lige koji su bili u Americi. Uvijek sam govorio da u Premijer ligi BiH ima dosta mladih talentovanih igrača. Bilo mi je zadovoljstvo raditi s njima, odigrali su jako dobru utakmicu. Šteta je što smo primili gol”,

Govorio je Petev i o Ligi nacija gdje se prve utakmice igraju u junu 2022. godine, te napomenuo kako su očekivanja velika.

Selektor bh. tima odgovrio je na još neka zanimljiva pitanja koja smo mu postavili. Tako je ponovio kako je veliki fan bh. pjevača Dine Merlina.

”Igrači znaju da sam njihov trener, prijatelj i da na mene mogu računati 24 sata dnevno.”

Dodao je Ivaylo kako je vezan za Bosnu i Hercegovinu skoro 20 godina.

”Pratim BiH godinama. Još iz vremena kada sam sa Emirom Obućom igrao zajedno u Bugarskoj. Tada je sve počelo. Poslije je došao i Džemal Berberović i igrao u mom gradu. Posebno posljednjih sedam ili osam godina sam sve pratio”, kazao je.

Selektor bh. tima je istakao kako ima sjajan odnos sa reprezentativcima i da mu puno znači podrška koju ima od Džeke i saigrača.

”Teško je steći to povjerenje. Ipak, oni znaju da sam njihov trener, prijatelj i na mene mogu računati 24 sata na dan. To jedinstvo sam tražio od početka i mislim da samo tako možemo napredovati”.

”Nogomet mi je u krvi, ja za to živim”

Otkrio je kako je uplovio u trenerske vode nakon okončanja igračke karijere.

”Ništa drugo ne bih mogao raditi, ovo najviše volim. Nogomet mi je u krvi, ja za to živim. Dajem sve od sebe, uvijek kažem sebi –’ Sutra je novi dan, ti moraš biti bolji, moraš nešto naučiti”.

Petev je govorio i o radu u Ludogoretsu, klubu kojeg je iz trećeg ranga takmičenje uveo u eltini razred bugarskog nogometa i sa kojim je igrao u Ligi prvaka. Vjeruje kako će i ove sezone dotaći vrh u bugarskom prvenstvu. Spomenuo je i Botev iz Plovdiva koji sa klupe vodi Azrudin Valentić, dok je golman Hidajet Hankić.

”Puno bi mi značilo da sam osvojio naslov prvaka. No, ne možemo ništa promijeniti”.

Neizbježno je bilo i pitanje zagrebačkog Dinama gdje 2017. godine nije uspio osvojiti naslov prvaka.

”Bilo je tako kako je bilo, ali smo tada promovisali mnogo mladih igrača koji su sada zvijezde. Neke igrače su prodali i klub je zaradio. Tako da sam ja zadovoljan, to ljudi iz Dinama i danas cijene. Nosim teret koji imama i idem dalje. Pratim HNL i vjerujem kako će Dinamo opet osvojiti naslov”.

Otkrio je na kraju i kako izgleda njegov radni dan. A navijačima je poručio kako će dati sve od sebe da sa Zmajevima izbori plasman na Evropsko prvenstvo.

(Reprezenatcija.ba)