U ovoj sedmici odigrane su utakmice 1/8 finala Lige Šampiona, te 1/16 finala Europa Lige i Konferencijske Lige. Nekoliko bh. fudbalera igralo je za svoje timove.

Amer Gojak i Luka Menalo su u Europa Ligi igrali sa svojim Dinamom protiv španske Seville i ostvarili minimalnu pobjedu od 1:0. Modrima to nije bilo dovoljno nakon poraza od 3:1 i tako se Dinamo oprostio od Europe.

Portal SofaScore analizirao je utakmicu i ocijenio sve aktere. Gojak je dobio ocjenu 6.4, a imao je 28 uspješnih dodavanja od ukupno 32, dakle 88%. Menalo je zamijenio Gojaka u 75. minuti, a u samom finišu nije imao mnogo vremena da napravi nešto više.

Još jedan bh. fudbaler igrao je Europa Ligu. Riječ je o defanzivcu Stjepanu Radeljiću koji je sa svojim Sheriffom gostovao u Portugalu kod Brage. Regularnih 90 minuta završeno je rezulatom 2:0 u korist Brage i tako su se izjadnačili sa pobjedom Sheriffa iz prvog meča. Uslijedili su produžeci gdje nije bilo pogodaka, a potom su Portugalci slavili nakon penala.

Stjepan Radeljić je bio jedan od boljih u timu Sheriffa. Dobio je ocjenu 6.9 što je najbolja ocjena u defanzivnom dijelu ekipe. Bivši igrač Širokog dobio je devet od 12 duela, osam puta je otklanjao opasnost ispred svog gola, a imao je 82% tačnih dodavanja. Radeljiću je golman Brage odbranio udarac sa 11 metara.

Partizan je u Konferencijskoj ligi savladao Spartu Prag sa 2:1 i plasirao se u 1/8 finala. Bh. reprezentativac Siniša Saničanin odigrao je cijeli susret i zaradio ocjenu 6.7. Dobio je pet od devet duela, četiri puta je otklanjao opasnost, a 12 od njegovih 17 dodavanja bilo je tačno.

Marseille je savladao Qarabaq u gostima sa sigurnih 3:0 i izborio 1/8 finala Konf. lige. Sead Kolašinac je meč proveo na klupi.

Srđan Grahovac je sa svojim Rapidom poražen od Vitessea sa 2:0 i tako je završio svoj europski put. Ipak, naš veznjak je odigrao jako dobar meč i dobio ocjenu 7.4 što je najbolja ocjena u redovima Rapida.

Imao je uspješnost pasova od 64%, dobio je šest od devet duela, a istakao se i u defanzivnim zadacima.

Tako će samo od bh. fudbalera Siniša Saničanin i Sead Kolašinac igrati 1/8 finala Konf. lige.

(Reprezentacija.ba)