Košarkaši BiH su večeras u Tuzli u meču trećeg kola grupe F kvalifikacija za SP 2023 poraženi od Litvanije sa 77:78.

Bio je to prvi poraz BiH u kvalifikacijama, a selektor Vedran Bosnić govorio je na zvaničnoj press konferenciji nakon odigrane utakmice.

“Nedostatak Johna Robersona se vidio očito. Bio je veliki pritisak njihovih igrača na bekovskim pozicijama. Borili smo se. Posljednjih minutu i po imali smo tri izgubljene lopte, u periodu kada trebamo prelomiti. Dobra borba, ali da dobijemo Litvaniju moramo imati perfektan meč. Moramo biti mnogo fokusiraniji u jednom dijelu igre, kada smo im dali da se odlijepe”, rekao je Bosnić i prokomentarisao pad igre u drugom poluvremenu:

“Šta se desilo? Desile su se njihove rotacije i dužina klupe. Dali smo im u nekoliko situacija, kada smo trebali zadržati devet-deset poena razlike, da trče kontru i pogode trojku. Oni su ta ekipa. Mi smo pričali da se to može desiti. Ipak su pokazali da su iskusniji od nas i to je odlučilo.”

Naš kapiten Miralem Halilović se povrijedio pred kraj susreta, a Bosnić ističe da je to najgora stvar večeras.

“To je najtužnije. Ne znam kolika je povreda. Mnogo mi je žao. Miralem je uvijek tu za reprezentaciju. Trebamo vidjeti kakva je povreda i šta je u pitanju. To je najgore što se desilo na ovoj utakmici. Ne poraz, već povreda Halilovića.”

Naš tim za tri dana igra ponovo protiv Litvanije, ovaj put u gostima, a selektor poručuje da BiH u tom duelu ide na pobjedu.

“Možemo očekivati u revanšu da se obnovi snaga. Mnogo dobrih stvari je bilo. Moramo da se dobro pripremimo za tu utakmicu. Sigurno da će biti teže. Moramo se naviknuti i na nivo suđenja koji je bio malo čudan u jednom periodu utakmice. Treba sve uraditi da se pripremimo i idemo tamo da pobijedimo.”

(Reprezentacija.ba)